Održan okrugli stol u sklopu Europskog tjedna mobilnosti

Objavljeno: 18.9.2018.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti Hrvatski autoklub je realizirao stručni skup „Mobilnost i sigurnost“ na kojem su stručnjaci iz Europe i Hrvatske prezentirali modele i aspekte sigurne i energetski učinkovite mobilnosti.

Nazočne je u ime predsjednika HAK-a g. Slavka Tušeka i glavnog tajnika Željka Mijatovića pozdravio pomoćnik glavnog tajnika dr.sc. Sinan Alispahić : “HAK je jedan od ključnih dionika prometnog sustava Republike Hrvatske. Na stručnim skupovima  povodom Europskog tjedna mobilnosti kontinuirano razmjenjujemo iskustava i spoznaja pridonosimo unapređenju prometnog sustava, potičemo multimodalnost, učinkovitost i mobilnost. Posljedično imamo efikasniji prometni sustav, manji broj prometnih nesreća i stradavanja“. Krešimir Miletić ispred Grada Zagreba je apostrofirao da je HAK nezaobilazni partner, oko kojeg se okuplja prometna struka. „HAK-ovi tradicionalni stručni skupovi, sa uvijek aktualnim temama s područja mobilnosti i sigurnosti, imaju posebnu vrijednost u širokom spektru aktivnosti koji se tijekom Europskog tjedna mobilnosti odvijaju  u Gradu Zagrebu već 12 godinu zaredom.“

Za maturante Zdravstvenog učilišta iz Zagreba uvodno je organiziran interaktivni preventivno-edukativni program „KLIK- sigurnosni pojas, navika odgovornog ponašanja“ . Autor projekta mr.sc. Krešimir Viduka tvrdi „Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Teoretski aspekti i vježbe na simulatorima sudara i prevrtanja su argument zašto se ne sjeda u automobil bez KLIK-a“.

Doc.dr.sc. Marko Ševrovićs Fakulteta prometnih znanosti prezentirao je rezulatate istraživanja sigurnosti nekih autocesta u Republici Hrvatskoj. U okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Fakultet prometnih znanosti, akreditirani poslužitelj usluga prema EuroRAP/iRAP metodologiji kao tehnički partner Hrvatskog autokluba, koji je  nositelj licence EuroRAP/iRAP,  u srpnju 2018. godine, proveo je inspekciju i kodiranje 10 odabranih dionica autoceste A3 (GP Bregana – NP Zagreb Istok) i 11 dionica autoceste A4 (čvor Ivanja Reka – čvor Goričan), ukupne duljine 292,10 km.  Na temelju rezultata dobivenih primjenom EuroRAP/iRAP SRS (engl. Star Rating Score) modela, vidljivo je kako na 45.43% pregledanih cestovnih segmenata autocesta A3 i A4 nije utvrđena razina zaštite koju cesta pruža u slučaju pogreške vozača uvjetovana sa postojećim EuroRAP/iRAP sigurnosnim standardima za osobna vozila. Preostalih 54.57% cestovnih segmenata ocijenjeno je sa zadovoljavajućim SRS ocjenama od čega je 51.49% cestovnih segmenata ocijenjeno SRS ocjenom od 3 zvjezdice te 3.08% cestovnih segmenata SRS ocjenom od 4 zvjezdice.

Sigurnost na cestama Slovenije je na razini prosjeka Europske zajednice. Jure Konstanjšek iz Auto moto zveze Slovenije predstavio je neke od aktivnosti na području mobilnosti i sigurnosti koje klub provodi:

  • Najbolji mladi vozač: Broj sudionika 2018. je premašio sva očekivanja Provedeno je  više od 3700 online testova. Naslov najboljega 2018 osvojio je 23-godišnji student na Mariborskom Fakultetu strojarstva Klemen Pongračič.
  • Stay Bright: Akcija za učenike osnovnih škola temeljena na FIA projektu
  • BRAVE- BRidging gaps for the adoption of Automated Vehicles:Danas je ljudski faktor u 90% slučajeva odgovoran za prometne nesreće. U budućnosti autonomni sustavi vožnje će povećati sigurnosti prometa u osnovi promijeniti osobnu mobilnost i sigurnost.  Do ostvarenje ovih obećanja još je daleko. Istinski rast autonomne vožnje zahtijeva promjenu zakona, prilagodbu prometne infrastrukture, uspostavljanje zakonske odgovornosti u slučaju prometnih nesreća i mnoge druge promjene u području osobne mobilnost.
  • Tečaj za vozače školskih kombija (2017) + prvi školski dan – akcija »365 dana)
  • Tečaj za vozače školskih autobusa (2018) + prvi školski dan – akcija »365 dana)

Implementacija multimodalnih rješenja u prometu koji unaprijeđuju mobilnost je izazov današnje civilizacije. O preporukama i zaključcima  Europske komisije stručni skup je ispred Hrvatskog autokluba informirala prof.Eva Kostevc.

Stradanje djece u prometu, često u automobilima svojih roditelja, vodeći je pojedinačni uzrok smrti djece do 14 godina starosti u Hrvatskoj. Italina Benčevićiz Udruge Roditelji u akciji „RODA“ predstavila je program „Sigurno u autosjedalici“.  Cilj projekta je podići svijest među roditeljima i u javnosti općenito o važnosti dječjih autosjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća, te pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o važnosti korištenja dječjih autosjedalica i konkretne savjete o njihovom pravilnom korištenju, kroz edukaciju roditelja i osoba u čijem je profesionalnom interesu zaštita zdravlja djece.

Vincent Leroy iz Belgije  predstavio je European Road Safety Charter (ERSC)  ustrojen od Europske komisije. ERSC predstavlja najveću platformu civilnog društva za sigurnost na cestama. Više od 3.800 javnih, nevladinih organizacija i drugih subjekata je prihvatilo Povelju i obvezalo se na provodu akcija i inicijativa za unapređenje sigurnosti na cestama. Naglasak u sustavu ERSC je razmjena dobrih iskustava i prakse. Svake godine nagrađuju se najuspješniji projekti. HAK je član ERSC od 2009. godine. Pozvane su sve institucije i organizacije iz Republike Hrvatske koje djeluju na području sigurnosti i mobilnosti da se pridruže ERSC.

Zavod „VOZIM“iz Slovenije predstavio je  projekt „Heroji u pidžamama“, za koji je dobio prvu nagrade ERSC za 2018. godinu. Projekt se temelji na spoznajama da mladi izvan većih urbanih anglomeracija, nakon noćnog provoda  i konzumaciju alkohola, pošto nema organiziranog javnog prijevoza sjedaju za upravljač automobila. To često završava s tragičnim posljedicama. Zavod VOZIM okupio je volontere spremne da iz pidžame sjednu u automobil, prevezu mlade i spriječe njihovo stradavanje. Projekt su aktivno podržale popularne osobe iz javnog života Republike Slovenije.

Završno se mr.sc. Krešimir Viduka zahvalio svim autorima na sudjelovanju:„ Napravili smo krupan iskorak u odnosu na dosadašnje skupove povodom Europskog tjedna mobilnosti. Danas smo razmijenili iskustva i spoznaje sa kolegama i prijateljima iz Europe. Statistički podaci govore da je na hrvatskim cestama rizik pogiblje u europskim razmijerima iznimno velik. Otvoren je poziv da se hrvatske udruge, institucije i druge asocijeacije uključe u paneuropske programe. To je izazov na koji moramo reagirati. Ovaj skup otvorio je prostor da iduće godine okupimo još veći broj partnera iz Europe, jer kroz razmjenu iskustava možemo kreirati efikasniji i sigurniji prometni sustav“.