I autoceste diljem Europe obilježavaju Europski dan bez poginulih u prometu

Objavljeno: 19.9.2018.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti  koji traje od 16. – 22. rujna, Europski dan bez poginulih u prometu obilježit će u srijedu 19. rujna i sve autoceste u Hrvatskoj.

Na poziv Europske komisije, upućen svim autocestama u Europi, ove godine Europsko udruženje autocesta ASECAP i Hrvatska udruga autocesta s naplatom cestarine HUKA kao njezin član uključili su se u projekt Edward.

Cilj je potaknuti sve sudionike u prometu da razmisle o svojim postupcima tijekom vožnje  i doprinesu smanjenju prometnih nesreća.

U srijedu 19. rujna od 10 sati sve autoceste u Hrvatskoj će na panelima s promjenjivom prometnom signalizacijom objavljivati sljedeće poruke upozorenja kako bi senzibilizirale javnosti za ovaj široki društveni problem:

Vozite oprezno za Europski dan bez poginulih na cestama

NE    Brzini  - Alkoholu  -  Mobitelima

Pojas život čuva !

Iako su autoceste prometnice najviše razine sigurnosti, s četiri puta manje nesreća nego na ostalim cestama, potrebno je  daljnje smanjenje broja poginulih i teško ozlijeđenih.

Najčešći uzroci nesreća su brzina, alkohol i korištenje mobitela za vrijeme vožnje, posebice pisanje i slanje tekstualnih poruka. 

Gotovo 180 društava za autoceste članova ASECAP-a širom Europe svakodnevno rade na smanjenju poginulih i teško ozlijeđenih  na autocestama:

  • više od 7 milijardi EUR ulažu u poboljšanje, proširenje i nadogradnju svoje mreže autocesta
  • godišnje utroše 5 milijardi EUR na upravljanje i održavanje autocesta
  • više od 50.000 zaposlenika svakodnevno provodi aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti prometa

Strogi nadzor prometa, kampanje informiranja i upozoravanja javnosti, kontinuirano održavanje te učinkovito reagiranje u slučaju nesreća aktivnosti su koje provode upravitelji autocesta osiguravajući najvišu razinu sigurnosti.

Kao rezultat uloženih napora, u razdoblju od 2001. – 2016. godine broj prometnih nesreća na ASECAP-ovoj mreži autocesta s naplatom cestarine smanjen je za 64 %.

U Hrvatskoj je u razdoblju nakon izgradnje pune mreže autocesta od 2007. – 2017. godine broj poginulih na svim autocestama smanjen s 83 na 23 poginule osobe, odnosno za 72 %.

Uz opreznu vožnju svaki dan je Dan bez poginulih na cestama!

U projekt se možete uključiti i potpisivanjem prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu putem projectedward.eu ili biti dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ProjectEDWARD. 25 milijuna ljudi podržalo je projekt na Twitteru.