U prometu za Martinje

Objavljeno: 7.11.2018.

Krštenje mladoga vina, popularno Martinje, slavi se 11. studenog, a osobito u vikendu prije i poslije tog datuma.

Hrvatski autoklub upozorava sve, posebice mlade vozače da nakon konzumacije mladog vina ne sjedaju za upravljač svog vozila.

Običaj krštenja mladog vina koji se slavi ponajprije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i Istri, zna završiti tragično jer ceste koje vode do izletišta i restorana znaju biti uske i neosvijetljene. Vozač pod utjecajem alkohola precjenjuje svoje mogućnosti, podcjenjuje opasnost na cesti, njegove reakcije su usporene pa je stoga, najpogubniji čimbenik najtežih prometnih nesreća.

Vozačima možemo savjetovati da nakon konzumacije ne voze svoje vozilo, da idu pješice, koriste javni gradski prijevoz ili usluge taksi službi. Također, ukoliko ih je više u društvu, da se dogovore oko toga tko će ostati hladne i trijezne glave kako bi ih sigurno i u jednom komadu vratio do njihovih domova.

Vozači, ne sjedajte za upravljač vozila još najmanje 24 sata nakon konzumacije alkoholnih pića. Onima koji će se ovog vikenda naći na našim prometnicama, bez obzira slave li Martinje ili ne, savjetujemo oprezniju i sporiju vožnju.

Hrvatski autoklub savjetuje vozačima: Pijete li, ne vozite. I taksi je jeftiniji od štete koja može nastati ukoliko za volan svoga vozila sjedate pod utjecajem alkohola ili u vozilo osobe koja je popila čašicu više.

Sretan put i sigurnu vožnju želim vam Hrvatski autoklub!