Hrvatski autoklub obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa

Objavljeno: 19.11.2018.

Hrvatski autoklub pridružio se obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnog prometa, koji je u svijetu obilježen 18. studenog 2018.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je naslovljena ‘ceste pričaju priče’. Ovaj slogan naglašava kako prometnice nisu samo način dolaska od točke A do točke B, nego često mogu ispričati i neku tragičnu priču koju moramo zapamtiti.

Svjetska automobilistička organizacija FIA-a, čiji je član Hrvatski autoklub, surađuje sa Europskom federacijom žrtava cestovnog prometa (FEVR), koja predvodi ovo obilježavanje.

Hrvatski autoklub, kao i FIA i njene članice uvijek se zalažu za cestovnu sigurnost te redovno u partnerstvu s drugim dionicima u području mobilnosti mobiliziraju javnost na rješavanje problema.

Povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnog prometa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu organizirana je javna tribina „Stradavanja u prometu – uzroci i posljedice“, na kojoj je uime Hrvatskog autokluba sudjelovao dr.sc. Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba.

Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnog prometa je prilika za osiguravanje da se glas podrške sigurnijim prometnicama čuje diljem svijeta. Svake godine 1,3 milijuna života izgubljeno je na svjetskim prometnicama, a između 20 i 50 milijuna ljudi zadobije teške ozljede.

Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnog prometa počelo je 1993., a Ujedinjeni narodi 2005. podržali su ga kao globalnu aktivnost koja se obilježava svake treće nedjelje u mjesecu studenom.

Više informacija dostupno je na: https://fevr.org/