Velika obljetnica Autokluba Karlovac

Objavljeno: 18.12.2018.

Autoklub Karlovac, temeljni autoklub udružen u Hrvatski autoklub, obilježio je 70 godina rada i postojanja. Svečanost je održana 6. prosinca u prostorijama Doma HV-a u Karlovcu na kojoj se okupio veliki broj predstavnika HAK-a i autoklubova, zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, zamjenik gradonačelnika Karlovca Ivan Mrzljak, kao i mnogi drugi prijatelji kluba.

Izaslanstvo HAK-a predvodio je zamjenik predsjednika HAK-a Ivo Bikić sa suradnicima te pritom rekao: „Temeljni autoklubovi na svom području obavljaju sve Statutom HAK-a propisane članske i druge djelatnosti i aktivnosti  i istovremeno imaju slobodu i mogućnost, ovisno o svojim specifičnostima i mogućnostima, neke poslove ili aktivnosti razvijati snažnije. Tako je Autoklub Karlovac svoju priliku, zbog zemljopisnog položaja i velikog tranzitnog prometa vidio u snažnom razvoju tehničke pomoći i u tome je jedan od naših najrazvijenijih autoklubova. Želim da tako i ostane“ rekao je Bikić te istaknuo: “Promjene koje se događaju u svijetu su sve brže i brže. Promet i automobili kakvi su bili na početku 20-og stoljeća kada je osnivan HAK i danas bitno su različiti. A što nas tek očekuje? Suvremeni svjetski trendovi su: snažan razvoj digitalnih tehnologija, široka primjena umjetne inteligencije i robotike, u automobilskoj industriji sve veća prisutnost hibridnih i električnih automobila, budućnost su autonomna vozila- vozila bez vozača, dijeljena vozila, neposjedovanje automobila. Vjerujem da neće proći tako puno vremena, a ovi trendovi postat će i dio naše svakodnevice. Hrvatski autoklub i autoklubovi trebaju se ovim promjenama stalno prilagođavati kako bismo i u budućnosti zadovoljavali potrebe i interese naših članova koji se također mijenjaju. Još jednom, svim članovima i zaposlenicima Autokluba Karlovac i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli rastu i razvoju autokluba čestitam 70. godišnjicu osnivanja i uspješnog rada i želim svako dobro ubuduće“.

Zvonimir Pozderac, predsjednik AK Karlovac obratio se uzvanicima na obljetnici kluba i pritom podsjetio na brojne zaslužne obitelji i pojedince koji su sa svojim radom obilježili povijest AK Karlovac. „Zahvaljujući njima, našim braniteljima u Domovinskom ratu, ali i današnjem vodstvu, danas smo jedan od najvećih klubova u asocijaciji HAK-a. Zahvaljujem se HAK-u na pomoći i suradnji kada nam je bilo teško i potrebno. Danas je naša temeljna zadaća briga za naše članove ali i sve putnike koji prolaze ili dolaze u naš grad. Osim radionice u sklopu kluba, danas u sustavu pomoći na cesti imamo i šest vozila, dvije pokretne radionice i dva specijalna vozila za pomoć kamionima i jedini u Hrvatskoj imamo kran do 70 tona nosivosti za najteža izvlačenja. Za one koji ipak ne mogu nastaviti putovanje imamo mogućnost organiziranja zamjenskog vozila ili apartmana za spavanje koje smo uredili u sklopu prostorija autokluba“, između ostalog je rekao Pozderac.

Na svečanosti je predstavljena i monografija 70 godina AK Karlovac čiji je autor profesor Ivan Mateša u nekoliko riječi naglasio što možemo očekivati kada budemo čitali knjigu, te koja mu je misao koja bila vodilja kod pisanja monografije, a to je da monografija „osim što pruža presjek prometa u Karlovcu kroz godine, mora biti ogledalo i duša društva, naroda i ljudi koji tu žive“.

Svečanost je završena s dodjelama povelja i priznanja od kojih su ipak najvrjednija ona za ljude koji su svoj cijeli životni vijek od 40 godina rada proveli u Autoklubu Karlovac.