U Hrvatskoj se provodi globalna kampanje #3500 života

Objavljeno: 15.3.2019.

Cestovna sigurnost je globalni izazov i prioritet. Poznate osobe iz svijeta sporta, glazbe i filma stoga podržavaju kampanju Svjetske automobilističke organizacije FIA-e #3500 života koja se uz podršku HAK-a provodi i u Hrvatskoj.

Hrvatski autoklub objavio je danas kako se u Hrvatskoj provodi globalna kampanja #3500 života, na oglasnim površinama na pozicijama uz prometnice hrvatskih gradova.

Cilj kampanje Svjetske automobilističke organizacije (FIA) je borba protiv prometnih nesreća koje svakog dana u svijetu uzrokuju 3.500 smrtnih stradavanja, odnosno 1,25 milijuna godišnje. Posebno su ugroženi mladi ljudi jer su prometne nesreće prvi uzrok smrtnog stradavanja osoba starih od 15 do 29 godina.

Hrvatski autoklub podržava i dijeli nastojanja FIA-e te poziva naše vozače na veću osviještenost na cesti.

Radi suočavanja s dramatičnim problemom, kampanjom, koja se provodi drugu godinu zaredom, želi se potaknuti podsjećanje – kroz inicijativu „#3500 života“ – na zlatna pravila cestovne sigurnosti.

U partnerstvu sa vodećom svjetskom kompanijom za vanjsko oglašavanje JCDecaux, kampanja se u svijetu dosad provodila u više od 75 zemalja te ju je vidjelo više od milijardu ljudi.

U Hrvatskoj kampanja je vidljiva do konca ožujka 2019. na 200 oglasnih površina u Čakovcu, Dubrovniku, Jastrebarskom, Novalji, Karlovcu, Koprivnici, Makarskoj, Opatiji, Osijeku, Poreču, Primoštenu, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Slavonskom Brodu, Sesvetama, Splitu, Sv. Ivanu Zelini, Šibeniku, Trogiru, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Vodicama, Zadru, Zagrebu i Zaprešiću.

Ambasadori kampanje

FIA za potrebe kampanje koristi prisutnost 15 posebnih svjedočanstava ambasadora iz svijeta sporta, filma i glazbe, a svako osobno svjedočanstvo na posteru odražava poruku jednog od zlatnih pravila sigurnosti. U Hrvatskoj se tijekom ožujka 2019. koriste četiri ambasadora kampanje.

Pjevač, tekstopisac i producent Pharrell Williams s porukom „ne šaljite sms poruke dok vozite“ jer popuštanje koncentracije od samo jedne sekunde može izazvati nesreću sa smrtnim posljedicama. Vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje imaju četiri puta veću šansu izazvati nesreću. Zato držite obje ruke na volanu i fokusirajte se na cestu.

Glumica, producentica i ambasadorica dobre volje Razvojnog programa UN-a Michelle Yeoh s porukom „koristite dječju autosjedalicu“ jer nevjerojatno velik broj roditelja dozvoljava svojoj djeci putovanje u vozilu bez korištenja autosjedalice ili sigurnosnog pojasa i time im ugrožava sigurnost i živote. Dječje autosjedalice mogu do 70 posto umanjiti opasnost od smrtnog stradavanja djece u prometnoj nesreći. Zato koristite dječju autosjedalicu i sigurnosni pojas te birajte autosjedalicu prema visini ili težini djeteta.

Svjetski prvak u FIA Formuli 1 za 2016. Nico Rosberg s porukom „ako pijete-ne vozite“ jer i najmanja količina alkohola povećava rizik od sudjelovanja u prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama. Procjenjuje se da je alkohol povezan s trećinom svih prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama u svijetu. Da biste bili sigurni, koristite taksi ili javni prijevoz ili potražite prijatelje koji nisu konzumirali alkohol.

Olimpijski i svjetski prvak na 4x100 m i svjetski prvak na 100 m Yohan Blake s porukom „poštuj ograničenje brzine“ jer je brzina jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Smanjenje prosječne brzine od samo pet posto može za 30 posto smanjiti broj prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Zato usporite u zonama visokog rizika i okolici škola te održavajte sigurnosni razmak od ostalih sudionika u prometu.

Zlatna pravila

Kampanja #3500 života naglašava Zlatna pravila koja mogu spasiti živote. Ona glase:

 1. Usporite, djeca su u prometu!
 2. Poštujte ograničenja brzine!
 3. Koristite autosjedalicu!
 4. Provjeravajte svoje gume!
 5. Vežite se!
 6. Dok vozite ne koristite mobitel!
 7. Ako pijete, ne vozite!
 8. Budite pažljivi!
 9. Budite osvijetljeni!
 10. Obavezna kaciga!
 11. Ne vozite umorni!
 12. Provjerite svoj vid!

Manifest

Svatko može doprinijeti kako bi ceste bile sigurnije za sve sudionike prometa. U sklopu kampanje moguće je potpisati Manifest za globalnu cestovnu sigurnost koji poziva sve države da im cestovna sigurnost bude jedan od prioriteta. Manifest se odnosi na bolju cestovnu sigurnost, sigurnija vozila, efikasnije propise, smanjenje brzine, borbu protiv korištenja alkohola u vožnji, unaprjeđenje prikupljanja podataka o nesrećama, uspostavljanje globalnog UN fonda za sigurnije ceste, podršku privatnog sektora te bolju koordinaciju aktera. Više informacija o kampanji te potpisivanje Manifesta dostupno je ovdje: https://www.fia.com/3500lives

Više informacija dostupno je u Reviji HAK te mrežnim stranicama: https://revijahak.hr/