HAK uveo novi kartografski prikaz stanja u cestovnom prometu

Objavljeno: 20.3.2019.

Hrvatski autoklub danas je predstavio novi način prikazivanja informacija o stanju u cestovnom prometu na svojoj digitalnoj karti.

Okupljenim predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Grada Zagreba, upravitelja autocestama, Ericsson Nikole Tesle i drugima obratila se Irena Čačić, voditeljica Informativnog centra Hrvatskog autokluba rekavši: „umjesto dosadašnjeg tekstualnog prikaza, HAK je uveo kartografski prikaz informacija, koji je kvalitetniji, jednostavniji i brži za korisnike“ te dodala kako se informacije i nadalje izmjenjuju u realnom vremenu i kontinuirano bez prekida, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Hrvatski autoklub prikuplja informacije o stanju u cestovnom prometu od upravitelja cesta, policije, brodskih prijevoznika, Državnog hidrometeorološkog zavoda, sustava sa 280 kamera te vozača. „U 2018. smo samo od upravitelja cesta primili 77.000 e-mailova, a sve prikupljene informacije obrađujemo, tumačimo i pružamo ih sudionicima cestovnog prometa“ rekla je Irena Čačić pojasnivši kako su informacije dostupne putem informativnog segmenta internetske stranice hak.hr, koji je samo u 2018. zabilježio milijun osvježavanja informacija i više od 13 milijuna posjeta, zatim putem radio-javljanja, aplikacije za pametne telefone te izravnih razgovora izvjestitelja s vozačima. „Svakog dana imamo sedamdesetak javljanja drugom programu Hrvatskog radija i drugim nacionalnim, županijskim i lokalnim radio-postajama a zbog velikog interesa smo morali opremiti i drugi studio za snimanje radio-javljanja“ istaknula je Irena Čačić dodavši kako se tijekom ljetne sezone sve informacije objavljuju na radiju na engleskom i njemačkom jeziku, a na internetskim stranicama i na talijanskom. Usto, na Hrvatskoj televiziji objavljuje se emisija "HAK Promet info" te prometna prognoza.

Novi kartografski prikaz stanja u cestovnom prometu zadržao je korisnicima dobro poznate tekstualne kategorije sustava kojeg je Hrvatski autoklub samostalno razvio - prohodnost cesta, granične prijelaze, pomorski i željeznički promet, prometnu prognozu i savjete vozačima, dodavši im kartografski prikaz sa georeferenciranim događajima na autocestama, vremenskim uvjetima koji utječu na stanje na cestama te lokacije kamera na pojedinoj cesti.

U pozadini izmjene prikaza je složena arhitektura unaprijed definiranih predložaka za unos podataka prema tzv. DATEX II međunarodnom standardu koji se koristi za razmjenu informacija između upravitelja cesta, prometnih informativnih centara i ostalih korisnika u Europi. Ukoliko pojedini događaj nije trenutan nego traje, kartografski će se prikazati lokacija ceste na koju se događaj odnosi, sa tekstualnim pojašnjenjem događaja.

„Dinamički prikaz prilagođen je i korištenju putem mobitela. Promjena za korisnike nije drastična a omogućuje im brzi i cjeloviti pregled stanja te pristup detaljnoj informaciji o pojedinom događaju kroz ikonu na digitalnoj karti odnosno pristup trenutnoj snimci kamera na toj dionici“ rekla je Irena Čačić i dodala kako našim vozačima novi sustav već sada omogućuje pristup informacijama o stanju u cestovnom prometu u Sloveniji te je moguće povezivanje i sa drugim državama. „Prilikom svakog unosa izmjena o stanju u cestovnom prometu, osim na hrvatskom jeziku, unosi se i prijevod na engleskom jeziku a uskoro će biti dostupan i na njemačkom i talijanskom“ završila je Irena Čačić.

U budućnosti, u suradnji s upraviteljima autocesta potrebno kreirati nacionalni DATEX II profil, što će omogućiti veću interaktivnost i razmjenu podataka.

Uz jedinstveni sustav pomoći na cesti, uveden 1963., sustav informiranja o stanju u cestovnom prometu jedna je od najprepoznatljivijih djelatnosti Hrvatskog autokluba, koji ga je osmislio 1979., te ove godine obilježava 40. obljetnicu sustavnog informiranja o stanju u cestovnom prometu.

Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama: https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#prohodnost-cesta