Završeno 27. Državno natjecanje „Sigurno u prometu“

Objavljeno: 24.5.2019.

Državno natjecanje „Sigurno u prometu“, koje se održava po 27. put, održano je u Zadru od 21. do 24. svibnja. Tijekom natjecanja, učenice i učenici petih i šestih razreda natjecali su se u poznavanju prometnih propisa i pravila te u vještinama upravljanja biciklom.

Natjecanje, koje je održano u Osnovnoj školi „Zadarski otoci“, organizirali su Hrvatski autoklub, Agencija za odgoj i obrazovanja odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Zadar.

U natjecanju je sudjelovalo 84 djece, po dvije djevojčice i dva dječaka, koji su činili najbolje ekipe iz svih županija i Zagreba. Oni su svoje znanje i vještine u cestovnom prometu tijekom proljetnih mjeseci iskazali na školskim i županijskim natjecanjima održanim širom Republike Hrvatske. Na svim razinama natjecanja sudjelovalo je ukupno 3.029 djece iz 242 osnovne škole te 248 učitelja – mentora.

Prvog dana natjecanja, 22. svibnja 2019., natjecanje je uključivalo testiranje putem računala iz poznavanja prometnih propisa i pravila te praktičnu vožnju „Labirintom života“, koji simulira situacije u kojima se biciklisti mogu naći na cesti, kombinirajući znanje iz područja prometnih propisa i pravila sa vještinom upravljanja biciklom u realnoj situaciji na cesti.

Drugog dana natjecanja, 23. svibnja 2019., nakon svečanog otvorenja, provedeno je natjecanje u vještinama upravljanja biciklom na tri pozicije prometnog poligona.

Tijekom svečanog otvaranja natjecanja, Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek rekao je: „Natjecanje organiziraju i provode policijski službenici i djelatnici Hrvatskog autokluba, s ciljem smanjivanja stradavanja u cestovnom prometu – danas kao i 1993. godine kad je prvi put organizirano. Pobjednike natjecanja, dvije djevojčice i dva dječaka, Hrvatski autoklub u rujnu ove godine vodi na europsko natjecanje u Švicarskoj. Čast mi je što mogu najaviti kako će Hrvatski autoklub i Republika Hrvatska biti domaćini europskog natjecanja djece koje se održava 2020. godine“.

Na svečanom otvaranju natjecanja prisutnima su se obratili i Predsjednik Autokluba Zadar Ivan Dujić, ravnatelj Osnovne škole „Zadarski otoci“ Davor Barić, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave Zadarske Božidar Budiša i predstavnik Grada Zadra Joso Nekića.

Na svečanom zatvaranju natjecanja, koje je uključivalo pripetavanje uslijed jednakog broja bodova kod djevojčica za treće mjesto, prisutnima se obratio predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Dragan Stanojević.

Po dovršetku natjecanja, uključujući i pripetavanje, proglašeni su pobjednici natjecanja „Sigurno u prometu 2019.“ Najbolje su djevojčice Gabriela Krobot iz OŠ Vinica, zatim Iva Fanjek iz OŠ Mahično te na trećem mjestu Laura Friščić iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, a najbolji su dječaci Mihael Šeb iz OŠ Sveti Križ Začretje, drugi je Jura Vrhovski iz OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba, dok je treći bio David Hošnjak iz OŠ Vinica.

U ekipnom dijelu natjecanja, pobjednici su predstavnici Varaždinske županije. Na drugom mjestu su natjecatelji iz Krapinsko-zagorske županije a treći su bili natjecatelji iz Grada Zagreba.

Mato Šimunović, mentor iz OŠ I. G. Kovačića iz Starog Petrovog Sela primio je posebno priznanje HAK-a za dugogodišnji uspješan rad s djecom.
Tijekom 25 godina provedbe natjecanja, čak 25 djece kojima je mentor bio Mato Šimunović predstavljalo je tim Hrvatskog autokluba i Republike Hrvatske na europskim natjecanjima.

Tijekom natjecanja za sudionike je organiziran i izlet brodom iz Turističkog naselja Zaton do Zadra te obilazak kulturnih znamenitosti grada.