Ograničenje u Sloveniji za vozila iznad 7,5t

Objavljeno: 31.5.2019.

Od subote, 1. lipnja Uprava Republike Slovenije za infrastrukturu uvodi ograničenje za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5t.

Ovom uredbom regulira se tranzitni promet iz Italije u smjeru Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Rumunjske… i obrnuto.

Ograničenje se odnosi na ceste Jelšane (GP Rupa) – Postojna (G1-6) i Starod (GP Pasjak) – Kozina (G1-7).

Odredba se ne odnosi na:

  1. teretna vozila koja imaju utovar ili istovar na području sljedećih županija u RH: Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska,
  2. teretna vozila koja imaju utovar ili istovar u Sloveniji i Hrvatskoj,
  3. lokalni promet teretnih vozila.

Tranzitni promet teretnih motornih vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5t iz smjera Italije prema Hrvatskoj (unutrašnjost RH), Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumunjskoj i obrnuto usmjeren je na slovenske  autoceste A1 i A2 Kozina-Ljubljana-Obrežje-GP Bregana i obrnuto.

Na području sjeverozapada Slovenije, ovom se odredbom zabranjuje promet teretnih motornih vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5t državnim i lokalnim cestama kroz Sloveniju od autoceste A4 prema graničnim prijelazima Dubrava Križovljanska/Zavrč i Trnovec/Središće ob Savi koji se kreću prema unutrašnjosti Hrvatske, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj… i obrnuto.

Odredba se ne odnosi na:

  1. teretna vozila koja imaju utovar ili istovar na području Varaždinske i Međimurske županije,
  2. teretna vozila koja imaju utovar ili istovar u Sloveniji i Hrvatskoj,
  3. lokalni promet teretnih vozila.

Odredbom se zabranjuje promet teretnih vozila iznad 7.5t iz smjera autoceste A1 državnim i lokalnim prometnicama prema graničnim prijelazima Lupinjak/Dobovec i Razvor/Bistrica ob Sotli osim za lokalni promet.

 

Izvor: službene stranice DARS-a promet.si