Vodstvo HAK-a na otvorenju Omladinskog hostela u Zadru

Objavljeno: 2.5.2011.

Ministra turizma RH Damir Bajs u subotu, 30. travnja, otvorio je preuređeni Omladinski hostel u Zadru. Svečano otvorenje adaptiranih kapaciteta zadarskog Omladinskog hostela održano je u subotu, 30. travnja,  uz sudjelovanje predstavnika hostela, Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Grada Zadra, Zadarske županije te Turističke zajednice grada Zadra i Turističke zajednice Zadarske županije. Među brojnim uzvanicima bili su i predstavnici Hrvatskog autokluba, predsjednik Ivo Bikić i glavni tajnik Zvonko Šmuk.

Posljednjih se godina u Hrvatskoj, po uzoru na europske trendove, sve snažnije razvija segment omladinskog turizma i hostelskog smještaja. To potvrđuju i podaci prema kojima u razdoblju od 2008. do 2010. godine turistički promet u hostelima kontinuirano raste po prosječnoj stopi od oko 7,7 %. Sve brojniji dolazak mladih, koji za svoj smještaj sve češće biraju hostele, usko je povezan i s pojačanim dolaskom niskotarifnih zračnih prijevoznika u Hrvatskoj. Hostel u Zadru najveći je u Hrvatskoj, za obnovu je potrošeno 5 milijuna kuna s kojima je dobiveno 205 soba s krevetima i tuš kupaonicama te četiri sobe za osobe s invaliditetom, ili sveukupno 295 postelja. Obnovljeno je i pet polivalentnih igrališta uz hostel te terasa unutar samog hostela koja je predviđena za kulturno zabavne događaje.

Ministar turizma Damir Bajs na otvaranju je rekao kako nije bitno da li se Hrvatska okreće masovnom ili elitnom turizmu. “Bitno je da hrvatski turizam ide putem kvalitete. Omladinski turizam jako je bitan jer se mladi uvijek vraćaju tamo gdje im je bilo lijepo. Oni također prenose sliku o zemlji u kojoj su bili. Jeftinijom ponudom smještaja i prehrane u hostelima mladima se omogućuje stjecanje kulture putovanja, ali i upoznavanje povijesti i kulture zemlje u kojoj borave. Brojke u omladinskom turizmu kontinuirano rastu. Hrvatska ima 50 hostela sa 6.000 kreveta, a prošle je godine u njima ostvareno 134.000 dolazaka gostiju i 434.000 noćenja“ istaknuo je Bajs i dodao: „država stoji iza omladinskog turizma, a to pokazujemo, ne samo mojim dolaskom ovdje, već i nekim izmjenama zakona koje idu u korist mladim turistima“ – rekao je Bajs i simbolično otvorio preuređeni hostel u Zadru.

„Mi u Hrvatskom autoklubu, u kategoriji članstva „Moje prvo članstvo“, imamo sličnu populaciju kao i korisnici hostela. Zato danas i jesmo ovdje, jer osim podrške koju želimo dati predstavnicima Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza, želimo pronaći i mogućnosti suradnje između HAK-a i Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza, s kojom bi povezali mlade s obje strane, na obostranu korist“ rekao je prilikom obilaska  zadarskog hostela predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić.

„Cilj nam je socijalizirati mlade i proširiti mrežu omladinskih hotela po cijeloj Hrvatskoj. Zadar je ovim hostelom otvorio vrata mladima“, rekao je na svečanosti otvorenja glavni direktor Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza Tihomir Pleić.

„Hrvatski ferijalni i hostelski savez“ su "vrata turizma" Hrvatske kroz koja svake godine prolazi veliki broj mladih. Upravo to je najvažnije, jer znamo da mlad čovjek koji iskusi neki doživljaj u ovom prostoru nosi taj doživljaj u svoju zemlju i na taj način predstavlja najboljeg promotora Hrvatske u svijetu“, kazao je Marijan Polašek, predsjednik Hrvatskog ferijalnog hostelskog saveza.

Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, na svečanosti prilikom otvorenja je istaknuo : „Ponekad nam znaju zamjeriti pitajući nas zašto se nismo odredili kakva turistička destinacija želimo biti, kakve goste želimo privući. No, mi u Gradu Zadru mislimo da je Zadar prekrasan i da u njemu svatko može pronaći nešto za sebe. Zato želimo da nam dođu svi koji imaju tu potrebu, a siguran sam da svi oni imaju u Zadru što vidjeti i doživjeti. Mi im želimo priuštiti dobrodošlicu, a ovim hostelom će dobrodošlica biti još ljepša i još draža“, rekao je gradonačelnik Zadra.

Gostima se na kraju svečanosti obratila i Irena Batur, direktorica Omladinskog hostela Zadar, koja se pritom zahvalila brojnim gostima na dolasku te ih povela u razgledanje novouređenih prostora.

Za kraj istaknimo i da su svečanom otvorenju hostela pridonijele članice udruge za očuvanje i promicanje običaja i tradicije "Kveštura" iz Dikla, koje su s pjesmom i plesom uljepšale otvorenje.