Prometna prognoza za praznički, produženi vikend 20. – 25. lipnja 2019. godine

Objavljeno: 18.6.2019.

Sredina, odnosno kraj lipnja uvijek simboliziraju početak ljetne sezone turističkih putovanja, kad značajnije jača promet na našim cestama, osobito u smjeru mora, a kako bi se svi vozači što bolje pripremili za svoje turističko putovanje tijekom ljetnih mjeseci kad se mijenjaju svakodnevne rute i putovanja su nešto duža, Informativni centar priprema prometne prognoze i ostale informacije koje će im to omogućiti.

Tijekom proteklih 40 godina rada Informativnog centra Hrvatskog autokluba mnogo je najrazličitijih prometnih informacija objavljeno u medijima, najčešće radiju i internetskoj stranici s naglaskom na točnost, brzinu i pravovremenost.

Najznačajnija novost u odnosu na prošlo ljeto je kartografski prikaz svih informacija o stanju i prohodnosti cesta sa stanjem na autocestama, državnim i županijskim cestama, te graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima i lukama gdje se jednim klikom može pronaći tražena informacija.
 


Nadalje, jedna od najvažnijih pomoći pri planiranju puta na ljetno odredište je karta najčešćih ljetnih gužvi na hrvatskim cestama gdje se vrlo jednostavno, već vizualnim putem mogu pronaći mjesta na kojima se najčešće stvara gužva. Ona je izrađena na osnovu iskustva prethodnih godina jer smo uočili da se tijekom ljetnih mjeseci gužve stvaraju na određenim mjestima i cestama koji su objavljeni na ovoj karti. Na internetskoj stranici, ispod karte, nalazi se popis tih mjesta.
 


Upravo na naznačenim lokacijama, ovoga pretposljednjeg vikenda u lipnju kad je produženi vikend s jednim blagdanom i dva državna praznika, bit će najznačajnije gužve u prometu.

U četvrtak, 20. lipnja je Tijelovo i mnogi će ga spojiti s vikendom. U subotu, 22. lipnja je Dan antifašističke borbe, a u utorak, 25. lipnja Dan državnosti. Mnogi će vjerojatno spojiti tih nekoliko dana i otići na kraći odmor.

Naši građani bi mogli putovati već u srijedu, 19. lipnja, kada se očekuje jačanje prometa uz povremene zastoje, tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama, a u ranim poslijepodnevnim satima na autocestama i važnijim državnim cestama.

Gužve se očekuju i tijekom petka, 21. lipnja u popodnevnim satima, te tijekom subote, 22. lipnja u jutarnjim satima uslijed dolaska inozemnih turista. Povratak inozemnih vozača prema unutrašnjosti i zapadnoeuropskim državama očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, dok će se hrvatski državljani vraćati u utorak, 25. lipnja.

Prema unutrašnjosti u povratku s odmora, najveće gužve mogle bi biti na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3), u poslijepodnevnim satima u nedjelju i utorak. Također, čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…).

Iako od 17. lipnja do 2. rujna vrijedi zabrana za obavljanje bilo kakvih radova na autocestama i državnim cestama, zbog ranije započetih i izvođenja nužnih radova, neki će se radovi ipak odvijati. U vrijeme vršnih opterećenja, osobito tijekom vikenda, radovi na autocestama na kojima bi se mogle stvarati veće gužve, neće se odvijati. Bude li potrebno, radovi će se odvijati tijekom tjedna.

             

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Od 15. lipnja na snazi su ljetne zabrane na našim prometnicama, a zbog praznika koji su pred nama, Tijelova, 20. lipnja, Dana antifašističke borbe, 22. lipnja i Dana državnosti, 25. lipnja, zabrane su sljedeće:

  • srijeda, 19. lipnja 15:00 do 23:00,
  • četvrtak, 20. lipnja 14:00 do 23:00,
  • petak, 21. lipnja 15:00 do 23:00
  • subota, 22. lipnja 04:00 do 23:00, 
  • nedjelja, 23. lipnja 12:00 do 23:00,
  • ponedjeljak, 24. lipnja 15:00 do 23:00 i
  • utorak, 25. lipnja 14:00 do 23:00.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2019. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

Iako prognostičari ne najavljuju iznimno visoke temperature kojima smo bili svjedoci proteklog tjedna, prije putovanja podsjećamo vas na neka od najvažnijih upozorenja:

  • prije putovanja moramo se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje);
  • dobro pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje – Priprema vozila za ljeto;
  • uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova;
  • važno je pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i vanjske temperature, najbolje do 8 stupnjeva. To je iznimno opasno ukoliko je u vozilu malo dijete;
  • dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a;
  • uživati u činjenici da putujete na odmor.

Zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno poslijepodnevne sate nego da na put, ukoliko je moguće, krenu prijepodne. Također važno je biti informiran. Sve informacije bit će objavljene na internetskoj stranici (www.hak.hr), u aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info), te putem radijskih emisija.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontaktni centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana.

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub.