Prometna prognoza za vikend 05.-07. srpnja 2019. godine

Objavljeno: 5.7.2019.

PROMETNA PROGNOZA

Veliki broj turista koji se tradicionalno odmaraju na našoj obali, ovog vikenda krenut će prema svojim odredištima u Hrvatskoj iz Češke, Austrije, Njemačke i Nizozemske gdje počinju ljetni praznici.

U petak, 5. srpnja, cijelog dana bit će gužve u smjeru istoka, posebice na graničnim prijelazima sa Slovenijom te na autocesti A3 Bregana-Lipovac. U poslijepodnevnim satima jača promet u smjeru mora s čekanjima na naplatnoj postaji Lučko (od 14 do 19 sati) na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče.

Tijekom subote, 6. srpnja očekuju nas cjelodnevne gužve na svim cestovnim pravcima prema moru, a najveći pritisak vozila i najgušći promet očekuje se već od ranih jutarnjih sati (od 4-16 sati).

U nedjelju, 7. srpnja, cijelog dana očekujemo gust promet (osobito od 6 do 14 sati), uglavnom u smjeru unutrašnjosti i zapadnoeuropskih država. Iako nije dio vikenda, u ponedjeljak, 8. srpnja, tijekom cijelog dana očekujemo pojačan promet na glavnim cestovnim pravcima.

Najgušći promet ponovno se očekuje: 

  • na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
  • na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);
  • na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija);
  • na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu;
  • u turističkim središtima na našoj obali.

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 06. srpnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 07. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2019. godinu.  
 

SAVJETI HAK-a

Vjerujem da naše savjete za putovanje znaju već i ptice na grani, ali uvijek ih je dobro ponoviti.

  • prije putovanja moramo se dobro odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje);
  • dobro pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje – Priprema vozila za ljeto;
  • uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova;
  • važno je pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i vanjske temperature, najbolje do 8 stupnjeva. To je iznimno opasno ukoliko je u vozilu malo dijete;
  • dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a;
  • uživati u činjenici da putujete na odmor.

Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT.  

U slučaju da ipak imate problema s vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba svojim ažurnim informacijama pomaže svim vozačima.

Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub