Prometna prognoza za 23.-25. kolovoza 2019.

Objavljeno: 23.8.2019.

PROMETNA PROGNOZA

Već je jučer u četvrtak, 22. kolovoza veliki broj turista krenuo prema svojim domovima nakon završetka odmora, tako će biti cijeli ovaj vikend kojeg upravo zbog velikog broja vozača koji će krenuti prema unutrašnjosti i zapadnoeuropskim odredištima možemo nazvati povratničkim vikendom.

U petak, 23. kolovoza, pojačanog prometa, u smjeru unutrašnjosti te u smjeru zapada s povremenim zastojima bit će tijekom cijelog dana s čekanjima na graničnim prijelazima (osobito na GP Bajakovo sa Srbijom). Zbog bure u podvelebitskom području, moguća su ograničenja za pojedine skupine vozila zbog čega će se dodatno usporavati promet i stvarati gužve. 

Tijekom subote, 24. kolovoza, najgušći promet bit će u smjeru unutrašnjosti, te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima i to od 7 do 16 sati. Čekanja na graničnim prijelazima (osobito na Maclju i graničnim prijelazima u Istri) produžit će se tijekom večernjih i noćnih sati. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj očekujemo da će se povremeno prekidati promet pred tunelom Frukov Krč.

U nedjelju, 25. kolovoza gužvi će biti u smjeru unutrašnjosti tijekom cijelog dana, a osobito poslijepodnevnih sati, zbog povratka domaćih turista sa svojih ljetnih odredišta.

Dužih čekanja tijekom vikenda bit će na sljedećim cestama:

  1. naplata Lučko na izlasku s autoceste A1/A6 prema Zagrebu;
  2. naplata Trakošćan na izlasku s autoceste A2 Zagreb-Macelj prema GP Macelj;
  3. A7 GP Rupa-čvor Diračje prema GP Rupa i Pasjak;
  4. Istarski ipsilon prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija;
  5. na otoku Krku u smjeru Krčkog mosta;
  6. u blizini turističkih središta na obali te na Jadranskoj magistrali;
  7. na većini graničnih prijelaza – na ulasku, te na GP Macelj, Bregana, Kaštel i Plovanija i Rupa i Pasjak – na izlasku iz zemlje.

Moguća su višesatna čekanja na graničnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom zbog čega predlažemo korištenje obližnjih graničnih prijelaza Tovarnik i Ilok.

Čekanja će biti i u trajektnim pristaništima i lukama. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a po potrebi će se uvoditi dodatne linije.

 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Za vikend je na snazi uobičajena ljetna zabrana za teretna vozila:

  • subota, 24. kolovoza – od 4 do 14 sati,
  • nedjelja, 25. kolovoza – od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)... Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a (http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine (NN 145/2008), u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa.

 

SAVJETI

Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

 

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.