Oldtimer sajam Zagreb 11

Objavljeno: 12.5.2011.

Ovaj vikend održati će se Sajam starih automobila i pratećih aktivnost, "Oldtimer sajam Zagreb 11", 14 i 15 svibnja od 9 do 18 sati na prostorima Sajma automobila Zagreb na Jakuševcu (Sajmišna cesta 9) a posjetitelji moći će vidjeti 300 starih automobila od 1899 godine pa do kasnijih modela.

Pokroviteljica Sajma je predsjednica Vlade Jadranka Kosor te više resornih ministarstava kao i Hrvatski auto klub (HAK) i Obrtnička komora Zagreb, a kako je danas najavio direktor sajma Hanibal Salvaro na konferenciji za novinare, biti će to "muzej na otvorenom". Osim hrvatskih predstavnika na njemu će nastupiti gosti iz Francuske, Nizozemske, Slovenije Srbije i Crne gore s svojim modelima Poseban ocjenjivački sud dodjeljivat će priznanja, neovisno o starosti vozila, ocjenjujući dizajn i uščuvanost vozila, napomenuo je. Ovaj sajam iskazuje sklonost prema dizajnu i očuvanju kulturne i tehničke baštine, a slični sajmovi održavaju se svugdje po svijetu, napomenuo je Salvaro. Osim automobila moći će se razgledati i antikni motocikli a predstaviti će se i razne radionice za restauraciju, rezervni dijelovi, dodao je.

Kako održavanje i kolekcioniranje starodobnih vozila zahtjeva posebnu pažnju to će također sudjelovati trgovci, proizvođači i kolekcionari rezervnih djelova, kvalitetni majstori, te restauratorske i reparatorske radionice iz preko 15 europskih zemalja. No također su najavljeni nastupi nekih poznatijih inozemnih zbirki i muzeja, najavljeno je danas. Računa se da u Hrvatskoj ima oko 10 tisuća oldtimera od kojih je oko 5 tisuća organizirano u klubove. Posebna atrakcija je najstariji francuskog modela Marot Gordon iz 1899. s drvenim kotačima, koji je još u voznom stanju a Salvaro je istaknuo da će na sajmu biti više modela iz razdoblja prije Prvog svjetskog rata i između dva rata. Osim tog modela vidjeti će se i npr. Ford Pilit iz 1908. , Ford A Cabrio iz 1929 i Ford A Sedan, kao i mnogi drugi. Posebna atrakcija biti će BMW-ov model Iseta iz 1958. koji je projektirao slavni njemački konstruktor zrakoplova Willy Messerschmitt za potrebe invalida iz Drugog svjetskog rata, a čija su vrata na prednjem dijelu vozila.

Predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza Antun Presečki naglasio je da slični sajmovi u svijetu okupljaju velik broj vozača, vlasnika takvih vozila i posjetitelja. i podsjetio je da su oldtimer vozila obuhvaćena i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama pa se za njih plaća daleko manja cestarina kao i premije za osiguranje kod osiguravajućih kuća. Oldtimer vozila se rijetko voze ili gotovo ne voze osim na susretima, dodao je i pozvao građane na Sajam tijekom vikenda.

Više informacija može se dobiti i na web stranicama sajma: www.oldtimer-zagreb.com.hr