Prognoza prometa za vikend od 30. kolovoza do 1. rujna

Objavljeno: 29.8.2019.

Ovaj i sljedeći vikend mnogi domaći građani vraćat će se s ljetnih odredišta svojim kućama kako bi se pripremili za početak školske godine koji je ove godine u ponedjeljak, 9. rujna.

Osim domaćih građana, mnogi će stranci krenuti prema svojim matičnim državama. Gužve će se stvarati, u blizini trgovačkih centara u gradovima, osim na cestama prema unutrašnjosti ili zapadnoeuropskim državama.

Najveće gužve očekujemo u petak, 30. kolovoza i subotu, 31. kolovoza, tijekom cijelog dana, te u nedjelju, 1. rujna osobito tijekom poslijepodnevnih sati. Najgušći promet bit će u smjeru unutrašnjosti, a zastoji i vožnja u koloni bit će izraženi na sljedećim dionicama:

  1. naplata Lučko na izlasku s autoceste A1/A6 prema Zagrebu;
  2. naplata Trakošćan na izlasku s autoceste A2 Zagreb-Macelj prema GP Macelj;
  3. A7 GP Rupa-čvor Diračje prema GP Rupa i Pasjak;
  4. Istarski ipsilon prema GP Kaštel i Plovanija;
  5. na otoku Krku u smjeru Krčkog mosta (očekuju se kolone u smjeru obale);
  6. u blizini turističkih središta na obali te na Jadranskoj magistrali;
  7. na većini graničnih prijelaza – na ulasku, te na GP Macelj, Bregana, Kaštel i Plovanija i Rupa i Pasjak – na izlasku iz zemlje.

  

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Za vikend je na snazi uobičajena ljetna zabrana za teretna vozila (do 15. rujna):

  1. subota, 31. kolovoza– od 4 do 14 sati,
  2. nedjelja, 01. rujna – od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)... Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a (http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).

  

SAVJETI VOZAČIMA

Prema najavama pojedinih dnevnih tiskovina zbog štrajka motociklista ovog vikenda možemo očekivati probleme u prometu na pojedinim naplatnim postajama, graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima i lukama pa to treba uzet u obzir prilikom planiranja putovanja.

Informativni centar Hrvatskog autokluba na svojim će internetskim stranicama o stanju u prometu imati sve dostupne informacije o trenutnom odvijanju prometa na pojedinim dionicama cesta.

Prije polaska na put svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na internetskoj stranici, HAK smartphone aplikaciji ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

  

Sretan put želi Vam Hrvatski autoklub.