Europski tjedan mobilnosti: u Hrvatskom autoklubu održan stručni skup „Sigurnost i mobilnost“

Objavljeno: 17.9.2019.

Hrvatski autoklub i Grad Zagreb u suradnji s partnerima prezentirali su modele i aspekte sigurne i energetski učinkovite mobilnosti na stručnom skupu održanom 17. rujna 2019. u prostorijama Hrvatskog autokluba u Zagrebu u sklopu Europskog tjedna mobilnosti.

Prisutne je u uvodu pozdravio zamjenik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr.sc. Igor Šiško te pritom istaknuo zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom sa svim sudionicima skupa i posebno se zahvalio na dolasku gostu iz Belgije Félixu Vandemeulebroeku. 

U sklopu skupa prvo je predstavljen preventivno-edukativni program „KLIK“- namijenjen za učenike srednjih škola a predstavio ga je mr.sc. Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba.

Sa stanjem sigurnosti prometa u Republici Hrvatskoj sudionike skupa upoznao je mr.sc. Miron Huljak iz Ministarstva unutarnjih poslova. Huljak je istaknuo pozitivan trend smanjivanja broja poginulih i broja nesreća u svim segmentima prometa te istaknuo da su brojke ohrabrujuće ali i da uvijek postoji prostor za daljnji napredak.

Mr.sc. Krešimir Viduka predstavio je i rezultate ankete o motociklistima u cestovnom prometu, koju je proveo Hrvatski autoklub.

Izvješće o razinama rizika na državnoj cesti D102 na otoku Krku prema EuroRAP/iRAP RPS metodologiji predstavio je Marijan Jakovljević s Fakulteta prometnih znanosti. U kategoriji vozača i putnika u osobnom automobilu svega oko 10% testirane ceste ocijenjeno je minimalno prihvatljivom ocjenom od tri zvjezdice, dok je za sudionike – motocikliste, bicikliste i pješake većina dionica ocijenjena još lošije - ocjenama od jedne ili dvije zvjezdice. U izlaganju je g. Jakovljević predstavio tri moguća rješenja s kojima bi se značajno smanjila opasnost na tim cestama za vozače, bicikliste i pješake.

O problematici odmorišta za kamione izlagao je Darko Brozović iz Hrvatskog autokluba, istaknuvši kako prijevoz robe cestovnim prometom u Hrvatskoj i Europskoj uniji iznosi više od 75 % od ukupno prevezenih roba ali uslijed nedostatka adekvatnih odmorišta, što je posebno prisutno u Hrvatskoj, proizlazi sve veća nesigurnost na većini autocesta Europske unije.

Projekt RADAR (Risk Assessment on Danube Area Roads) predstavila je voditeljica projekta Sanja Leš s Fakulteta prometnih znanosti. Istaknula je cilj projekta - identificiranje i smanjenje rizika od nesreća na cestama u zemljama dunavske regije.

Félix Vandemeulebroek iz tima Europske povelje o cestovnoj sigurnosti iz Belgije predstavio je ovu Povelju, najveću platformu civilnoga društva za sigurnost prometa na cestama. Do danas se više od 4.000 javnih i privatnih subjekata obvezalo na Povelju i provelo akcije i inicijative za sigurnost cestovnog prometa usmjerene na njihove članove, zaposlenike i ostalo civilno društvo. Hrvatski autoklub član je Povelje od 2008.

Moderna rješenja za urbani promet, prezentirao je Tin Viduka iz tvrtke ALTPRO d.o.o. Viduka je predstavio projekt s čijim bi sustavom, gradski operater (ZET) imao značajno manje troškove u nizu operacija (održavanje, vožnja, upravljanje, ranžiranje...), a istovremeno povećao kapacitet i sigurnost cjelokupne mreže.

Temu „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama“ predstavio je Ivan Nemet iz udruge Sindikat biciklista, te istaknuo da je cilj projekta da kroz edukativan i istraživački rad poveća sigurnost svih sudionika u prometu s naglaskom na nemotorizirani promet.

Projekt „zakOČI - Take a brake“ predstavila je Italina Benčević iz udruge RODA. Projekt se provodi u Koprivnici, Zaprešiću i Balama s ciljem povećanja sigurnosti djece u cestovnom prometu.

Repozitorij