U Autoklubu Vinkovci svečano otvoreno Prometno vježbalište za edukaciju djece biciklista i pješaka

Objavljeno: 18.9.2019.

U nazočnosti predsjednika Hrvatskog autokluba Slavka Tušeka, predsjednika Autokluba Vinkovci Ive Bikića, Vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, pomoćnika glavnog ravnatelja policije Ivana Merćepa, predsjednika Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorina Pavlovića, generala Mladena Markača, brojnih predstavnika autoklubova udruženih u Hrvatski autoklub, ravnatelja škola i vrtića, u Autoklubu Vinkovci danas je svečano otvoreno Prometno vježbalište za edukaciju djece biciklista i pješaka.

Otvaranjem Prometnog vježbališta stručni djelatnici Autokluba Vinkovci počet će provoditi stalnu i sustavnu edukaciju djece predškolskog i osnovno-školskog uzrasta, u zajedničkoj suradnji sa institucijama – Gradom, policijom, školama i vrtićima.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek u svom obraćanju kazao je kako veliki broj prisutnih predstavnika autoklubova govori o značaju koji se u asocijaciji pridaje prometnoj preventivi te o razvijenoj međuklupskoj suradnji. Prometna preventiva trajna je zadaća jer bez obzira na smanjenje stradavanja na našim prometnicama, Hrvatska zaostaje za prosjekom Europske unije, a pogotovo za najrazvijenijim državama. Stavljanje u funkciju Prometnog vježbališta tek je početak, jer će ono svoje efekte ostvariti korištenjem i popunjenošću. Puno je posla u prometnoj preventivi pred nama, primjerice kad je riječ o osobama starije životne dobi, a koje će također moći koristiti Prometno vježbalište u Autoklubu Vinkovci, rekao je Slavko Tušek.

Predsjednik Autokluba Vinkovci Ivo Bikić rekao je kako Autoklub Vinkovci vozačima pruža sve statutom propisane članske djelatnosti kao i druge usluge te je odlučio zaokružiti te djelatnosti i u prostoru koji je u vlasništvu autokluba otvoriti Prometno vježbalište za djecu. Dosad su se preventivne aktivnosti i edukacija odvijali na improviziranim prostorima - školskim dvorištima, sportskim dvoranama, parkiralištima, trgovima. Novo prometno vježbalište će kroz sustavnu i stalnu edukaciju te posebnu skrb doprinijeti povećanju sigurnosti djece kao najranjivije skupine u prometu, što je posebno istaknuto kao cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Hrvatske odnosno UN-ovog Desetljeća akcije za cestovnu sigurnost.

Prometno vježbalište veličine 5000 m2 sagrađeno je investicijom oko milijun kuna, od čega je 400.000 kuna donacija Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a ostatak su akumulirana sredstva Autokluba Vinkovci.

U ime ministra unutarnjih poslova okupljenima se obratio načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske mr.sc. Fabijan Kapular naglasivši kako prometna kultura i preventivne aktivnosti predstavljaju temelj sustavnog i dugoročnog ulaganja u sigurnost prometa na cestama te prometno vježbalište omogućuje prenošenje znanja i vještina sigurnog sudjelovanja u cestovnom prometu. 

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kazao je da grad ulaže u edukaciju i djecu te zahvaljuje Autoklubu Vinkovci na ulaganju na korist šire zajednice. Vježbalište će koristiti stanovništvu grada, ali i cijele županije te će Grad nastaviti aktivno podržavati preventivno-edukativne aktivnosti kluba.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je važnost ulaganja i edukacije djece te zahvalio Autoklubu Vinkovci i Hrvatskom autoklubu na takvom usmjerenju, najavivši kako će Županija nastaviti podržavati preventivne aktivnosti za povećanje cestovne sigurnosti.

Okupljenima se obratio i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr.sc. Sinan Alispahić, koji je aktivno sudjelovao u pripremi i provedbi projekta, a na svečanosti otvaranja je pojasnio pojedine module i mogućnosti korištenja Prometnog vježbališta.