Sigurno u školu s HAK-om – Sesvete 2019.

Objavljeno: 19.9.2019.

Središnja prometno preventivna akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ održana je u Sesvetama u Osnovnoj školi Sesvetska Sopnica tijekom 18. rujna.

Radi se o najdugotrajnijoj prometno edukativnoj akciji Hrvatskog autokluba, održanoj po 51. put povodom početka školske godine, kada se u promet ponovno samostalno uključuju brojni školarci, a prvašići po prvi puta samostalno sudjeluju u cestovnom prometu.

Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi tradicionalno provode prometno preventivnu akciju „Sigurno u školu s HAK-om“, s ciljem povećanja sigurnosti u prometu te smanjenja broja i intenziteta prometnih nesreća. Akcija je prije svih namijenjena djeci koja se po prvi puta samostalno susreću s prometom i opasnostima koje on donosi na njihovom putu od kuće do škole, ali isto tako želi educirati i roditelje kako trebaju pripremiti svoje školarce te nastoji i senzibilizirati javnost, posebno vozače, na toleranciju i kulturu u prometu, poštivanje prometnih znakova i propisa te povećani oprez u blizini odgojno-obrazovnih ustanova i zona smirenog prometa, gdje je ograničenje brzine 40 km/h.

Istaknimo i da se središnja akcija održala u Sesvetama gdje je domaćin bio Autoklub Sesvete te da akciju tijekom rujna provode brojni udruženi autoklubovi u gradovima i mjestima diljem Hrvatske.

Tijekom akcije Hrvatski autoklub na prometnom poligon nastoji educirati djecu o osnovama sigurnog ponašanja u prometu - sigurnom kretanju nogostupom, provjeravanju nailaska vozila u oba smjera, raspoznavanju prometnih znakova. Informativnom kampanjom roditelji se educiraju o sigurnom prijevozu djece u automobilu, pravilnom korištenju autosjedalice i sigurnosnog pojasa.

„Izuzetno nam je drago da nam je HAK povjerio domaćinstvo za akciju i u nama prepoznao dostojnog domaćina natjecanja. Svakako se želim zahvaliti i Osnovnoj školi Sesvetska Sopnica u kojoj smo održali središnju akciju. Ako smo s ovom akcijom spasili barem jedan život ova akcija je onda uspjela. Ovom akcijom HAK na zabavan način educira prvašiće o ponašanju u prometu te dodatno podiže svijest njihovih roditelja, a posebice vozača o novim, najmanjim sudionicima u prometu“ – rekao nam je tajnik Autokluba Sesvete Damir Matacun.