Svjetski dan djeteta obilježen u Hrvatskom autoklubu

Objavljeno: 20.11.2019.

Hrvatski autoklub obilježio je Svjetski dan djece i 30. rođendan Konvencije o pravima djece priključivši se globalnoj UNICEF-ovoj inicijativi koja promiče dječja prava i koja djeci širom svijeta omogućuje da se njihov glas čuje. Na ovu važnu obljetnicu, UNICEF je u Hrvatskoj pozvao tvrtke i ostale pravne subjekte među kojima je HAK, da otvore svoja vrata djeci kako bi dobila priliku bolje upoznati poslovni svijet i reći što misle o temama koje su im važne.

Hrvatski autoklub uključio se u ovu inicijativu organizacijom posjeta djece uzrasta 4. – 6. razreda iz Osnovne škole Luka iz Sesveta, koja su se na početku posjeta upoznala s temom dječjih prava i stekla uvid u važnost Konvencije o dječjim pravima kojom se 196 zemalja svijeta ujedinilo u obrani djece i djetinjstva. Nakon kratkog uvoda o UNICEF - ovim programima i aktivnostima kojima se promiču i unaprjeđuju dječja prava, Irena Čačić, voditeljica Informativnog centra Hrvatskog centra održala je zanimljivu prezentaciju o aktivnostima nacionalne udruge vozača iz područja prometne edukacije i preventive te upoznala djecu s načinom rada Informativnog centra i Hrvatskog autokluba. Tijekom kratkog podsjetnika o vrstama prometnih znakova djeca su pokazala zavidnu razinu poznavanja njihovog značenja, što ne čudi jer su neka od njih i sama sudjelovala u preventivno-edukativnim aktivnostima Hrvatskog autokluba. 

Prezentacija umirovljenog vozila Pomoći na cesti Hrvatskog autokluba marke Zastava 750, popularnog „fićeka“ izazvala je oduševljenje među djecom dok je suvremeno vozilo Pomoći na cesti u potpunosti razjasnilo način funkcioniranja usluge i vrste kvarova koje mogu zadesiti vozače na cesti. Najuzbudljiviji dio posjeta svakako je bio posjet Informativnom centru u kojemu je prezentirano na koje se sve načine i kojim kanalima sažimaju informacije o stanju na cestama kako bi korisnici uvijek dobili točne i ažurne informacije. Uključenje u radijsku emisiju „Konvoj“ uživo iz HAK-ovog studija koju na HR2 već 30 godina uređuje i vodi urednica Dubravka Družinec Ricijaš predstavljalo je vrhunac posjeta jer su djeca aktivno sudjelovala u programu dajući svoje komentare na ponašanje vozača u prometu.
  
U Hrvatskom autoklubu ističu kako je unatoč napretku u mnogim zemljama, na globalnoj razini stradavanje u cestovnom prometu u porastu te godišnje uzrokuje 1,35 milijuna smrtnih stradavanja, dok je stradavanje u cestovnom prometu vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina u svijetu, uključujući i Europsku uniju i Republiku Hrvatsku. Sustavan preventivno-edukativan rad sa djecom i mladima te njihovim obiteljima jedan je od načina povećanja sigurnosti na cestama, kao i smanjenja siromaštva u svijetu.

Na zamolbu Hrvatskog autokluba, poruke vezane uz obilježavanje Svjetskog dana djeteta tijekom 20. studenog emitiraju se u programu brojnih domaćih radio-postaja.

 

O Svjetskom danu djeteta

Svjetski dan djeteta obilježava se svake godine 20. studenoga jer je na taj dan 1989. usvojena Konvencija o pravima djeteta. Konvencija je međunarodni dokument Ujedinjenih naroda koji sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je tada potpisalo 196 država čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.