Preporuke za putovanje u Italiju

Objavljeno: 26.2.2020.

Obzirom na trenutno stanje s velikim brojem zaraženih korona virusom (COVID-19) u pokrajinama Lombardija i Veneto na sjeveru Italije, u potpunosti prenosimo preporuke za putovanje koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (https://mmpi.gov.hr/aktualno/prometne-informacije/corona-virus-obavijesti/22110), izdalo jučer, 25. veljače 2020. na svojim internetskim stranicama.

 

OBAVIJEST ZA PRIJEVOZNIKE / Coronavirus (COVID -19)

 

S obzirom da za neke pokrajine ili države u kojima ima velik broj oboljelih ili brzo raste broj oboljelih, a trenutno nemamo dovoljno podataka o zemljopisnoj proširenosti infekcije i lakoći prijenosa s čovjeka na čovjeka na tim područjima, odlučeno je da se ta područja proglasi područjem zahvaćenim epidemijom.

U ovom trenutku područja zahvaćena epidemijom su cijela kontinentalna Kina, Koreja i pokrajine Lombardija i Veneto u Italiji.

Zabrane putovanja u ta područja nema, niti nema zabrane dolazaka ljudi iz tih područja u Hrvatsku.

Međutim, svim putnicima pa tako i prijevoznicima preporučuje se odgađanje ili otkazivanje putovanja u ta područja ako putovanja nisu nužna. Ako je putovanje nužno, treba se držati pravila čuvanja zdravlja na putovanju, koja su objavljena, između ostaloga i na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odnosno na https://www.hzjz.hr/

Dodatan razlog za izbjegavanje putovanja koja nisu nužna je taj što se u tim područjima brzo mijenja situacija i moglo bi se putnicima dogoditi da strane zemlje uvedu stroge mjere ograničenja kretanja u vrijeme dok su naši građani tamo, što će im otežati povratak kući.

Osobe koje dolaze iz tih područja u Hrvatsku bit će podvrgnute zdravstvenom nadzoru, tako da naši građani koji putuju u područja zahvaćena epidemijom trebaju znati da će biti povrgnuti zdravstvenom nadzoru po povratku u Hrvatsku.

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

KABINET MINISTRA

Zagreb, 25.veljače 2020.

 

Kao što je navedeno u tekstu, više informacija mogu se pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (http://www.mvep.hr/hr/).