Predsjednik Hrvatskog autokluba na 3. Globalnoj ministarskoj konferenciji o sigurnosti cestovnog prometa

Objavljeno: 26.2.2020.

Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek i Glavni tajnik Hrvatskog autokluba g. Željko Mijatović prisustvovali su 3. Globalnoj ministarskoj konferenciji o sigurnosti cestovnog prometa.

Konferencija je održana 19. i 20. veljače 2020. u švedskom Stockholmu a domaćin je bila Svjetska zdravstvena organizacija.

Na konferenciji je sudjelovalo 1.700 delegata, predstavnika vlada i drugih državnih institucija, poslovnog sektora, znanstvenika i neprofitnih organizacija iz cijelog svijeta.

Organizatori konferencije nadaju se smanjenju smrtnog stradavanja u cestovnom prometu za 50 posto do 2030., procjenjujući kako je za to potrebna snažna politička podrška na svim razinama, kao i regionalne i nacionalne strategije i akcijski planovi za cestovnu sigurnost.

Tijekom konferencije, sudionici su izmjenjivali ideje i iskustva o najboljim praksama, poput švedske „vizije nula poginulih“ iz 1997. te diskutirali o učincima „Desetljeća akcije za cestovnu sigurnost 2011.-2020.“ Ujedinjenih naroda i budućim izazovima za povećanje cestovne sigurnosti.

Doprinos znanjem, kompetencijama i inovativnim idejama omogućit će unaprjeđenje stanja cestovne sigurnosti, a konferencija je omogućila stavljanje cestovne sigurnosti u globalnu perspektivu.

Po uzoru na Moskovsku deklaraciju iz 2009. i deklaraciju iz Brazilije iz 2015., rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije te temeljem preporuka akademske ekspertne skupine Stockholmske konferencije, organizatori konferencije pripremili su Stockholmsku deklaraciju.

Globalni karakter izazova cestovne sigurnosti iziskuje međunarodnu suradnju i partnerstva između različitih društvenih sektora odnosno široku uključenost društvenih dionika. Stoga je kao zaključak konferencije donesena Stockholmska deklaracija, koju bi trebala usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a u kojoj se nameću ciljevi za smanjenje broja stradalih u prometu. Ističe se potreba da svi automobili u prodaji u svijetu od 2030. imaju nužnu sigurnosnu opremu.

Među brojnim događanjima provedenim prije i paralelno s tijekom konferencije, Svjetska automobilistička organizacija FIA organizirala je skup za okupljene predstavnike nacionalnih autoklubova, na kojem su govorili Predsjednik FIA-e g. Jean Todt, Predsjednik FIA Zaklade Lord George Robertson i drugi.

Tijekom boravka u Stockholmu, g. Tušek i g. Mijatović, posjetili su i sjedište švedskog nacionalnog autokluba M (Motormannens Riksforbund) te su se susreli sa predsjednikom FIA-e g. Jeanom Todtom, zamjenikom predsjednika FIA-e za automobilsku mobilnost i turizam g. Thierry Willemarckom, glavnom direktoricom FIA Regije I gđom. Laurianne Krid, te brojnim predsjednicima nacionalnih autoklubova.