Obavijest o obavljanju nužnih poslova u Hrvatskom autoklubu

Objavljeno: 23.3.2020.

Na temelju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, klasa: 810-06/20-01/7, broj: 511-01-300-20-1 od 19. ožujka 2020., i novih okolnosti u vezi suzbijanja epidemije bolesti COVID-19, Hrvatski autoklub do daljnjeg će obavljati poslove iz djelokruga javnih ovlasti i drugih pratećih djelatnosti Hrvatskog autokluba koji su nužni i ne trpe odlaganje. 

Hrvatski autoklub nastavit će informirati javnost o stanju u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj i inozemstvu (putem mrežnih stranica, radio-javljanja odnosno emitiranja u medijima, aplikacije za pametne telefone, interaktivne karte te pozivom na broj 072 777 777), te nastaviti pružati osnovne usluge pomoći na cesti – otklon kvara na vozilu i prijevoz vozila, u okviru sustava članskih pogodnosti Hrvatskog autokluba, kao i za sve ostale vozače, dostupne pozivom na jedinstveni telefonski broj 1987.

Ovi poslovi provode se isključivo uz strogu primjenu svih propisanih protuepidemijskih mjera i mjera socijalnog distanciranja propisanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Učlanjivanje u Hrvatski autoklub i udružene autoklubove, odnosno obnova članstva u Hrvatskom autoklubu i udruženim autoklubovima moguća je - za učlanjivanje putem mrežnih stranica Hrvatskog autokluba te za obnovu članstva putem članskih stranica Moj HAK.

Do daljnjeg se obustavlja:

  • obavljanje stručnog nadzora nad radom autoškola,
  • obavljanje stručnog nadzora nad radom stanica za tehnički pregled vozila,
  • provođenje stručnog nadzora nad radom ispitnih mjesta za utvrđivanje sukladnosti vozila
  • touring pomoć i usluge Hrvatskog autokluba – izdavanje međunarodnih dozvola, dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu i međunarodnih carinskih dokumenata,
  • organizacija dodatnih usluga mobilnosti iz segmenta pomoći na cesti,
  • provedba svih preventivno-edukativnih aktivnosti i međunarodnih projekata za povećanje cestovne sigurnosti.

Također, s obzirom na obustavu rada autoškola navedenom Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski autoklub je od 19. ožujka prekinuo provedbu vozačkih ispita iz sva tri nastavna predmeta i provedbu stručnog usavršavanja stručnih djelatnika autoškola (provjere stručne osposobljenosti odnosno polaganje stručnog ispita).

Navedene mjere trajat će do daljnjeg, a Hrvatski autoklub pravodobno će obavijestiti javnost o njihovom opozivu.