Obavijest o obavljanju poslova u Hrvatskom autoklubu

Objavljeno: 12.5.2020.

Na temelju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 od 7. svibnja 2020. godine, i novih okolnosti u vezi suzbijanja epidemije bolesti COVID-19, Hrvatski autoklub od ponedjeljka 11. svibnja počinje s postupnom normalizacijom obavljanja poslova Hrvatskog autokluba iz djelokruga javnih ovlasti i drugih pratećih djelatnosti Hrvatskog autokluba. 

Hrvatski autoklub nastavit će informirati javnost o stanju u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj i inozemstvu (putem mrežnih stranica https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#prohodnost-cesta, radio-javljanja odnosno emitiranja u medijima, aplikacije za pametne telefone, interaktivne karte te pozivom na broj 072/777-777) te nastaviti pružati usluge pomoći na cesti u sklopu sustava članskih pogodnosti Hrvatskog autokluba, kao i za sve ostale vozače, dostupne pozivom na jedinstveni telefonski broj 1987.

Učlanjivanje u Hrvatski autoklub i udružene autoklubove, odnosno obnova članstva u Hrvatskom autoklubu i udruženim autoklubovima moguća je osobnim dolaskom u prostorije Hrvatskog autokluba ili udruženih autoklubova te putem mrežnih stranica Hrvatskog autokluba za učlanjivanje: https://www.hak.hr/uclani-se/, odnosno za obnovu članstva: https://moj.hak.hr/ Također, moguće je ostvariti i touring pomoć i usluge Hrvatskog autokluba – izdavanje međunarodnih dozvola, dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu, međunarodnih carinskih dokumenata.

Hrvatski autoklub od 15. svibnja 2020. nastavlja s provedbom vozačkih ispita iz sva tri nastavna predmeta. 
Od 18. svibnja 2020. počinje nastavak obavljanja stručnog nadzora nad radom stanica za tehnički pregled vozila odnosno stručnog nadzora nad subjektima koji osposobljavaju kandidate za vozače.

Hrvatski autoklub od 18. svibnja nastavlja provedbu stručnog usavršavanja stručnih djelatnika autoškola (provjere stručne osposobljenosti odnosno polaganje stručnog ispita). 

Od 18. svibnja 2020. nastavlja se i provođenje utvrđivanja sukladnosti vozila (homologacije) odnosno provođenje stručnog nadzora nad radom ispitnih mjesta za utvrđivanje sukladnosti vozila.
Provedba svih preventivno-edukativnih aktivnosti počet će ovisno o početku odnosno nastavku rada vrtića, osnovnih i srednjih škola. 

Nastavlja se i provedba međunarodnih projekata za povećanje cestovne sigurnosti.

Svi navedeni poslovi provode se isključivo uz strogu primjenu svih propisanih protuepidemijskih mjera i mjera socijalnog distanciranja propisanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.