Završeno 19. državno natjecanje učenika osnovnih škola "Sigurno u prometu"

Objavljeno: 26.5.2011.

U srijedu, 25. svibnja u Puli je održano 19. državno prometno edukativno natjecanje "Sigurno u prometu", na kojem je 84 učenika petih i šestih razreda osnovnih škola svih županija i Grada Zagreba odmjerilo svoje prometno znanje i vještine.

Natjecanje se sastojalo od teorijskog i praktičnog dijela na prometnom vježbalištu pripremljenom na prostoru Osnovne škole "Veli vrh", u ekipnom redoslijedu najboljim su se pokazali osnovnoškolci Grada Zagreba. Drugo mjesto osvojila je ekipa Zadarske županije, a treće ekipa Međimurske županije.

Dora Čičak (Grad Zagreb) osvojila je prvo mjesto među djevojčicama, drugo mjesto osvojila je Ida Linić (Primorsko-goranska županija), dok je treće mjesto osvojila Katja Čizmin (Zadarska županija).

Kod dječaka, prvo mjesto osvojio je Josip Črgar (Grad Zagreb), drugo mjesto osvojio je Jurica Vugrinec (Varaždinska županija), dok je treće mjesto pripalo Marku Pavleniću (Sisačko-moslavačka županija).

Najbolje dvije djevojčice i najbolja dva dječaka ovim plasmanom postali su dio ekipe HAK-a, te će se natjecati na europskom natjecanju, koje se ove godine održava u Parizu, Francuska.

Osim navedenih, i sedam prvoplasiranih dječaka i djevojčica zaradilo je bodove za upis u srednju školu prometnog smjera kao i poklone sponzora.

Otvarajući državno natjecanje predsjednik Hrvatskog autokluba g. Ivo Bikić rekao je: "U ovaj edukativni program uključeno je više od 20.000 učenika petih i šestih razreda osnovnih škola u cijeloj državi. Vi ste najbolji među njima i samim sudjelovanjem na današnjem državnom natecanju u Puli svi ste pobjednici, jer s ovom akcijom stječete osnovne spoznaje o prometu i temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te kako se u prometu ponašati", rekao je g. Bikić dodavši kako se HAK aktivno uključio u globalnu akciju “Desetljeće sigurnosti u cestovnom prometu”, s ciljem 50 postotnog smanjenja žrtava u prometu do 2020. godine.

Organizatori natjecanja u kojem se provjerava poznavanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila te vještine upravljanja biciklom na prometnom vježbalištu bili su Hrvatski autoklub, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo unutarnjih poslova, a domaćin natjecanja bio je Autoklub "Pula-Rovinj".

Državno natjecanje održava se nakon održavanja natjecanja u 250 osnovnih škola širom Hrvatske, te županijskih natjecanja čiji pobjednici sudjeluju u državnom natjecanju.

Cilj akcije je preventivan - educirati djecu kako bi se smanjile nezgode i stradavanja a HAK je pokrenuo program s ciljem da ga prihvate i nadležne državne institucije, pošto u pedagoškim standardima Republike Hrvatske ne postoji nijedan sličan program.

Sponzori

Diners

Erste

T-Com

T-Mobile

Repozitorij