Prometna prognoza za produženi vikend 19. – 22. lipnja 2020. godine

Objavljeno: 16.6.2020.

Kraj lipnja uobičajeno označava početak sezone turističkih putovanja i značajnije jačanje prometa na našim cestama u smjeru mora.

Iako ove godine ne očekujemo velike gužve i nepregledne kolone na našim prometnicama, Informativni centar Hrvatskog autokluba koji je prošle godine obilježio 40. obljetnicu rada, svima koji se nađu na našim cestama, kao i dosad, pružat će pravodobne i točne informacije o stanju u prometu na autocestama, državnim i županijskim cestama, graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima i lukama.

Služit ćemo se našim uobičajenim kanalima, najviše radijem (HR2, lokalne i nacionalne radijske postaje), aplikacijom za pametne telefone (https://www.hak.hr/smartphone/hak) i internetskom stranicom gdje je kartografski prikaz svih događaja na našim cestama.
 


S obzirom da je u ponedjeljak, 22. lipnja, praznik, Dan antifašističke borbe za dio građana Lijepe naše ponovno će biti produženi vikend i kraći odmor.

Neki će putovati već u petak, 19. lipnja, kada se očekuje jačanje prometa uz kraće zastoje, oko podneva u gradovima i na prigradskim cestama, a u ranim poslijepodnevnim satima na autocestama i važnijim državnim cestama.

Jačanje prometa očekuje se i tijekom subote, 20. lipnja u jutarnjim satima uslijed dolaska inozemnih turista s obzirom na otvaranje granica u gotovo svim zapadnoeuropskim državama. Povratak inozemnih vozača prema unutrašnjosti i zapadnoeuropskim državama očekuje se u nedjelju, 21. lipnja, dok će se hrvatski državljani vraćati u ponedjeljak, 22. lipnja.

Prema unutrašnjosti u povratku s odmora, najveće gužve mogle bi biti na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3), u poslijepodnevnim satima u nedjelju i utorak. Također, čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…).

Kako bi se smanjile gužve na granicama pokrenuta je web stranica entercroatia.mup.hr, gdje svi koji ulaze u RH mogu dostaviti svoje podatke. Za sve putnike koji na ovaj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnim prijelazima.

Više o ovome može se pročitati na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba, te na stranicama MUP-a i Vlade RH koje se redovito ažuriranju s najnovijim informacijama.

Zbog situacije s koronavirusom, privremeno je stavljena izvan snage Naredba o ograničenju prometa na cestama (NN 46/2020) kojom se reguliraju zabrane za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t.

 

SAVJETI HAK-a

Iako prognostičari ne najavljuju iznimno visoke temperature, prije putovanja podsjećamo vas na neka od najvažnijih upozorenja:

  • prije putovanja moramo se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje);
  • dobro pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje – Priprema vozila za ljeto;
  • uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova;
  • važno je pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i vanjske temperature, najbolje do 8 stupnjeva. To je iznimno opasno ukoliko je u vozilu malo dijete;
  • dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a;
  • uživati u činjenici da putujete na odmor.

Zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno poslijepodnevne sate nego da na put, ukoliko je moguće, krenu prijepodne.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontaktni centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana.

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub.