Dan antifašističke borbe, 22., Tijelovo 23. i Dan državnosti, 25. lipnja

Prometna prognoza za produženi vikend u lipnju

Objavljeno: 2.6.2011.

U istome tjednu, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, blagdan Tijelova, 23. lipnja, i Dan državnosti (25. lipnja) uklopili su se u neradne dane (praznika/blagdana) u lipnju, koje će mnogi naši građani spajati sa susjednim danima kao dugi, produženi vikend. Takvih je, uvijek, u sličnim situacijama, znatan broj a kako (pred te praznike) započinje i glavna turistička sezona za očekivati je i veliki broj inozemnih registracijskih pločica i prometne gužve. Desetke tisuća vozila očekuje, najprije, gužva na graničnim prijelazima sa slovenske strane, vožnja u kolonama, posebice na frekventnim autocestama: A1 (za srednji i južni Jadran), A6 (za Kvarner i Istru) i A3 (za Posavinu i Slavoniju). To će se znatno odraziti i na pojačan promet na glavnim državnim cestama (Lička i Jadranska magistrala odnosno Istarski ipsilon).

Stoga se, već u petak, 17. lipnja, u popodnevnim satima očekuje pojačan ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Maclju, Bregani, Kaštelu, Plovaniji i Rupi, a izlazak na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, te na GP Bajakovo prema Srbiji. Posebice, pak, na dionicama autocesta: A1, Zagreb-Karlovac i Bosiljevo-Split-Ravča, na A6, Bosiljevo-Rijeka, na A3, Bregana-Slavonski Brod-Lipovac, na riječkoj obilaznici te na državnim cestama D1 (Lička magistrala) i D8 (Jadranska magistrala) kao i prilaznim cestama jadranskim turističkim mjestima.

Zabrane prometa za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, su u subotu, 18. (od 4 do 14 sati) i nedjelju, 19. (od 12 do 23 sata) te u utorak, 21. lipnja (od 15 do 23 sata) odnosno u srijedu, 22. lipnja (od 14 do 23 sata) i četvrtak, 23. lipnja, i to na važnijim državnim cestama (D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Raša-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama, u navedenoj satnici, očekuje i nešto protočnija vožnja.

Za povratka s vikend-lokacija na obali Jadrana očekujte gust promet i u nedjelju (19. lipnja) i u srijedu (22. lipnja) na prilaznim cestama većih gradova. Posebice Zagreba, gdje se gužve očekuju ispred naplatnih postaja Lučko i Ivanja Reka, gdje su krajem dana moguća i duža čekanja. Stoga valja cestarinu plaćati na no-cash blagajnama na Demerju, 4 km prije Lučkog.

Nedjelja će donijeti vrlo gust promet na izlasku na graničnim prijelazima Kaštel, Plovanija i Rupa, posebice, pak, na Bregani i Maclju, a na na ulasku u Hrvatsku na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji.

Zabrana za teretna motorna vozila (na već spomenutim državnim cestama) bit će na Tijelovo, u četvrtak 23. lipnja od 14 do 23 sata, za Dan državnosti (25. lipnja) u petak, 24. lipnja, od 15 do 23 sata, u subotu, 25. lipnja od 4 do 14 sati te u nedjelju 26. lipnja od 12 do 23 sata. U dane ovog vikenda, u poslijepodnevnim satima petka i subotom ujutro očekuje se vrlo gust promet u smjeru jadranske obale, a u nedjelju ka unutrašnjosti Hrvatske. Najgušće će, dakako, biti u nedjelju na naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka, na Krčkom mostu i Riječkoj obilaznici, Istarskom ipsilonu te na graničnim prijelazima Kaštel, Pasjak/Rupa, Bregana i Macelj te Bajakovo i Stara Gradiška

Naglašavamo kako su, od 18. lipnja pa do 15 rujna, na snazi ljetne zabrane za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, subotom (od 4 do 14 sati) i nedjeljom (od 12 do 23 sata).

Nikša Bjelajac
Voditelj Informativnog centra HAK-a