Dani hrvatskog turizma 2011.: Stručni skup "Trendovi u kamping turizmu"

Objavljeno: 21.10.2011.

Hrvatski autoklub organizirao je, 20. listopada u okviru Dana hrvatskog turizma u Šibeniku 2011., međunarodni stručni skup s temom „Trendovi u kamping turizmu“.

Sad je već postala tradicija da Hrvatski autoklub organizira stručni skup posvećen kamping turizmu na Danima hrvatskog turizma. Ove godine je domaćin bio Šibenik, a HAK-ov skup posjetili su mnogi ugledni gosti na čelu s ministrom turizma Damirom Bajsom.

Danas je kamping turizam u velikom zamah i čini 24 posto svih turističkih noćenja u Hrvatskoj. Naša je država, pak, tek osma na listi zemalja po ostvarenim noćenjima u tom turističkom segmentu, pa je prilika za napredak očita. Bila je to prilika da se proglase i pobjednici HAK-ovog testiranja hrvatskih kampova koje je u svojoj prezentaciji predstavila Irena Rožić iz HAK-a.

„Hrvatski turizam posljednjih se godine oslanja na partnere, kako iz privatnog, tako i iz javnog sektora, te s njima priprema aktivnosti i mjere za svaku turističku godinu. Jedan od partnera s kojim uspješno surađuje već niz godina je i Hrvatski autoklub (HAK) koji je na vrijeme prepoznao potrebe turista, te im se kroz niz programa i aktivnosti prilagodio“ – rekao je ministar turizma Damir Bajs na međunarodnom stručnom skupu „Trendovi u kamping turizmu“. Ministar je naglasio kako 90 posto turista u Hrvatsku dolazi automobilom, odnosno cestovnim putem, te da je naša zemlja po kvaliteti prometnica i sigurnosti koju pruža svojim turistima već nadaleko prepoznata. HAK, nastavio je, pruža sigurnost i kvalitetnu pomoć na cestama, no osim toga, sudjeluje u nizu aktivnosti za promociju hrvatskog turizma.

Uspješnu suradnju HAK-a i Ministarstva turizma pohvalio je i predsjednik HAK-a Ivo Bikić potvrdivši kako su cestovna sigurnost i nove prometnice dale dodatan zamah razvoju kampinga. „Sve je naglašenija povezanost turizma, posebice kampinga sa cestovnim prometom. (84% gostiju u kamp dolaze automobilom, 8% zrakoplovom). Ta je povezanost duboka i složena, jer cestovni promet omogućuje velikom broju ljudi prelaženje prostornih razdaljina sa relativno malo ograničenja i mnoštvom alternativa i improvizacija (u smislu kretanja, zaustavljanja, ad hoc izmjena plana, prtljage, vlastite kamp kućice i ambijenta i drugo) i na taj način ljudima čini dostupnim druge prostore i njihove zanimljivosti. Time promet utječe na zadovoljavanje potreba zbog kojih su se turisti odlučili koristiti ponudom odabrane destinacije. Cestovni promet je stoga jedan od najvažnijih čimbenika koji mogu unaprijediti ili ograničiti razvoj neke destinacije. To posebno vrijedi za kamping turizam jer je za poticanje dolaska kamping turista potrebno zadovoljiti specifične potrebe kao što su sigurnost i razvijenost prometne mreže, spremnost pružanja usluga u slučaju nezgoda i kvarova, informiranje o stanju u prometu, mogućnost nabavke goriva, odmor duž glavnih prometnih pravaca, što sve pridonosi kvaliteti i atraktivnosti turističkih odredišta – u uvodu je naglasio predsjednik HAK-a Ivo Bikić, te nastavio“Drugi HAK-u važan element je povećanje kvalitete. Jučer smo na otvaranju manifestacije čuli od ministra Bajsa kako je hrvatski turizam najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva zahvaljujući kontinuiranim investicijskim ciklusima i povećanju kvalitete. Povećanje kvalitete kampinga nešto je što HAK i naši partneri iz Kamping udruženja Hrvatske i Udruge hrvatskih kampista bilježimo i uočavamo u našim testiranjima kvalitete kampova. Ne čudi nas stoga da dobri poslovni rezultati kampinga, kao i turističkog sektora Hrvatske, ali povećanje kvalitete važno nam je prije svega radi naših članova, gostiju, stranih turista“.

Riječi je bilo i o hrvatskim kampovima iz skandinavske perspektive, rezultatima i metodologiji testiranja kvalitete naših kampova, razvoju globalnih trendova u kamping turizmu, povezanosti kampinga i zaštiti okoliša, s naglaskom na održivi razvoj.

Repozitorij