Hrvatski autoklub i Fakultet prometnih znanosti pokrenuli izradu snimke Jadranske magistrale po programu EuroRAP

Objavljeno: 29.10.2014.

Hrvatski autoklub i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu potpisali su jučer u Opatiji ugovor o izradi digitalne video snimke Jadranske turističke ceste – Državne ceste D8.

Ugovor su potpisali g. Zvonko Šmuk, glavni tajnik Hrvatskog autokluba i prof. dr. sc. Ernest Bazjanec, prodekan za poslovanje Fakulteta prometnih znanosti, u prisutnosti g. Veselina Biševca, pomoćnika ministra prometa, prometa i infrastrukture, gđe. Slavice Grđan, članice Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb d.d., g. Josipa Škorića, direktora Sektora za održavanje i promet u Hrvatskim cestama, g. Borisa Skeledžića te prof. dr. sc. Hrvoja Baričevića, predsjednika i člana županijskog savjeta za sigurnost prometa Primorsko-goranske županije te drugih gostiju i predstavnika medija.

Potpisivanjem ugovora pokrenuta je druga faza provedbe europskog programa ocjene stanja sigurnosti cesta EuroRAP (European Road Assessment Programme). Sukladno EuroRAP protokolu, u procjeni rizika na važnijim cestovnim pravcima u Republici Hrvatskoj od 2010. -2012., objavljenom početkom 2014., utvrđeno je kako je Jadranska turistička cesta - D8 jedna od visoko rizičnih cesta u našoj zemlji obzirom na broj stradalih i volumen prometa.

Prije svečanog potpisivanja ugovora, mr.sc. Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba predstavio je nazočnima program EuroRAP, a dr. sc. Marko Ševrović sa Fakulteta prometnih znanosti predstavio je rezultate projekta SENSoR i ocjenu cesta i elemente investicijskog plana za. Autocestu Zagreb- Rijeka  A6 i Ličku magistralu D1

Po potpisivanju ugovora kreće izrada georeferencirane digitalne video snimke cijele duljine Jadranske turističke ceste specijalnim vozilom prema EuroRAP protokolu. Zatim slijedi obrada, analiza i unošenje podataka te utvrđivanje potencijalnih mjera za podizanje sigurnosti prema EuroRAP preporukama i izrada prijedloga plana investiranja proizašlih iz istraživanja. Riječ je o 30 dionica ceste, od graničnog prijelaza Pasjak na sjeveru do graničnog prijelaza Karasovići na jugu, ukupne duljine 643 km. Rok izrade snimke je ožujak 2015.

U okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj2009. započela je implementacija EuroRAP programa kojim se prema definiranim postupcima procjenjuje rizik nastanka prometne nesreće, utvrđuje nedostatke cestovne infrastrukture koji mogu utjecati na broj i opseg stradavanja korisnika cesta te determiniraju prijedloge kako ceste učiniti sigurnijima, a da se efikasno zaštite korisnici od teškog ozljeđivanja i gubitka života. EuroRAP je sukladan direktivi 2008/96/EC Europskog parlamenta i Vijeća od 19. studenog 2008. o sigurnosti cestovne infrastrukture. Njegova se metodologija (tri originalna i licencirana protokola; Risk Rate Mapping - RRM protokol, Road Protection Score - RPS protokol i Performance tracking protokol) koristi u brojnim zemljama u Europi i svijetu.

Više informacija o programu EuroRAP: http://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/projekti/eurorap/ ili: http://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/projekti/eurorap/karta-rizika-2010-2012