Prometna prognoza za novogodišnje praznike i blagdan Sveta tri kralja

Objavljeno: 30.12.2014.

Mnogi naši građani, ali i mnogobrojni strani državljani, iskoristit će novogodišnje praznike kako bi posjetili najmilije ili druge države.

Najgušći promet očekuje se na autocestama: A3 Bregana-Lipovac, A2 Zagreb-Macelj, A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, a najprije će to osjetiti naplatne postaje: Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Zaprešić, osobito na Silvestrovo, 31. prosinca 2014. godine, te u nedjelju, 4. siječnja i utorak, 6. siječnja 2015. godine.

Turisti koji će Božić željeti proslaviti na našoj obali, gužve mogu očekivati u Istri, duž Jadranske magistrale (D8) te u trajektnim pristaništima i lukama.

U povratku, 4. siječnja, gust promet i čekanja, očekuju se prije svega na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Maljevac, Bajakovo…).

Zabrana prometa za teretna motorna vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama, bit će na Silvestrovo, u srijedu, 31. prosinca 2014. godine od 15 do 23 sata, te u četvrtak, 1. siječnja 2015. godine od 14 do 23 sata. Zabrana će biti i u ponedjeljak, 5. siječnja 2015. godine od 15 do 23 sata, te na blagdan Sveta tri kralja, u utorak, 6. siječnja 2015. godine od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti D1, zabrana ne vrijedi.

Najavljene su vrlo niske temperature i jak vjetar u priobalju, pa valja pratiti uvijek ažuriranu HAK-ovu stranicu o stanju u prometu i računati na otežano prometovanje. Zimska oprema najsigurniji je pratitelj vozača koji će u te dane voziti po našim cestama kao i u susjednim državama.

Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se prvih dana nove godine očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, te ceste prema skijalištima u Italiji, Austriji i Švicarskoj, na kojima se, posebice 3. siječnja, očekuje i znatan broj vozila iz Hrvatske.

Za sve one koji svojim vozilom putuju izvan granica, na stranicama HAK-a mogu naći sve potrebne informacije o zimskoj opremi u Hrvatskoj i europskim državama.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, vidjeti i na Facebook stranici te na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android, iOS i Windows operativne sustave.

Pozivom na besplatni broj 1987, svaki vozač koji ima poteškoće sa svojim vozilom može dobiti pomoć mehaničara ili vučnih službi Hrvatskog autokluba koje danonoćno dežuraju u svim dijelovima zemlje.

Sretnu i uspješnu novu 2015. godinu želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.