Upozorenje zbog najavljenih obilnih padalina

Objavljeno: 4.2.2015.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), za sljedećih nekoliko dana najavljene su obilne snježne padaline u gorskim krajevima te u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Očekujemo iznimno otežan promet, posebice na tim područjima, česte zastoje na gradskim i prigradskim cestama, te zbog zimskih uvjeta isključivanje teretnih vozila (kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama) na za to predviđenim mjestima.

Savjetujemo vozačima neka, ukoliko je to moguće, odgode putovanje.

Ako nije moguće, prije puta neka provjere stanje svog vozila, osobito guma, neka na put ne kreću bez zimske opreme i pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta.

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2014. do 15. travnja 2015. (NN 145/2013) obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se zimske gume (M S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva četiri kotača).

S obzirom da zimske gume nisu namijenjene samo za snijeg već su na temperaturama manjim od +7°C elastičnije, bolje prijanjaju, imaju veći broj šara i odvodnih kanala te bolje izbacuju veće količine suhog snijega, ali i snijega pomiješanog s vodom. Ostale savjete o vožnji zimi, po snijegu ili poledici mogu naći na našim stranicama.

Zbog najavljenih snježnih oborina, od 5. veljače 2015. god u 5,00 sati u Republici Sloveniji bit će zabrana prometa za teretna vozila iznad 7,5 t, do opoziva odluke tj. prestanka zimskih uvjeta. Na svim graničnim prijelazima bit će zabrana ulaska u Republiku Sloveniju za navedenu skupinu vozila.

Informativni centar Hrvatskog autokluba izvještavat će o trenutnom stanju i prohodnosti cesta u RH.
Sve dodatne informacije dostupne su 24 sata dnevno na info telefonu: 072/777-777, moguće ih je pronaći i na našim internetskim stranicama: http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/,
te na aplikaciji za pametne telefone dostupnoj za sve platforme (http://www.hak.hr/smartphone/hak).
 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub.