Prometna prognoza za Međunarodni praznik rada 1. svibnja 2016.

Objavljeno: 27.4.2016.

U nedjelju, 1. svibnja obilježava se Međunarodni praznik rada i mnogi će zasigurno napustiti svoje domove i otputovati u planine, na more ili će za svoje odredište izabrati mjesto u neposrednoj blizini svojih domova.

Kako biste izabrali što bolje vrijeme putovanja savjetujemo vam da pratite internetske stranice Hrvatskog autokluba o stanju i prohodnosti cesta (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/) ili koristite aplikaciju za pametne telefone koju koristi već više od 600 tisuća ljudi u kojoj ćete naći trenutne informacije o stanju u prometu i mnogo drugih zanimljivosti važnih za vozača.

PROMETNA PROGNOZA

Pojačan promet očekujemo već u petak, 29. travnja, prijepodne u gradskim središtima, a poslijepodne na glavnim cestovnim pravcima. Osobito na A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga odnosno mora, na autocesti A3 Bregana-Lipovac, te na državnim cestama DC1 Lička magistrala i DC8 Jadranska magistrala. Tijekom popodneva pojačan promet bit će i u trajektnim pristaništima i lukama (Valbiska, Brestova, Stinica, Prizna, Zadar i Split), u blizini turističkih središta na obali, osobito u Istri.

Poveći broj vozila očekuje se iz smjera susjedne nam Slovenije, pa će pojačan promet biti na graničnim prijelazima Macelj i Bregana, Kaštel i Plovanija (Istra), te Rupa i Pasjak (Hrvatsko primorje). Poteškoće se očekuju i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Metković, Gabela Polje i Mali Prolog.

U povratku gužve će na glavnim cestama biti u nedjelju, 1. svibnja u popodnevnim satima na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru unutrašnjosti, te na A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana. Pojačan promet očekuje se i prema graničnom prijelazu Macelj, na autocesti A2 Zagreb-Macelj. Kratki zastoji bit će mogući na naplatnim postajama Zagreb-istok (A3), Trakošćan (A2) i Lučko (A1).

Gužvi i zastoja moglo bi biti na dijelovima gdje su u tijeku radovi, istaknut ćemo samo one najvažnije. Radi se na autocesti A7 koja je zatvorena između čvorova Križišće i Šmrika u oba smjera, te između čvorova Hreljin i Križišće u smjeru otoka Krka. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Jankomir i Zaprešić, na nadvožnjaku Bestovje vozi se dvosmjerno, zapadnim kolnikom. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na dijelu između čvorova Novska i Okučani vozi se dvosmjerno, jednim kolnikom autoceste.

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zabrana za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t, bit će u petak i subotu, 29. i 30. travnja od 15 do 23 sata, te u nedjelju, 1. svibnja od 14 do 23 sata na važnijim državnim cestama. Više o zabranama za teretna vozila na linku.

Zabrane za teretna vozila u europskim državama povodom Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja:

Slovenija:

- srijeda, 27. travnja, nedjelja, 1. svibnja i ponedjeljak, 2. svibnja od 8 do 21 sat.

Austrija:

- od subote, 31. travnja u 15 sati do nedjelje, 1. svibnja u 22 sata.

Italija:

- nedjelja, 1. svibnja od 9 do 22 sata.

Njemačka:

- nedjelja, 1. svibnja od 00.00 do 22 sata.

Mađarska:

- od subote, 30. travnja u 22 sata do nedjelje, 1. svibnja u 24 sata.

Informacije o stanju u prometu može se još dobiti i na broj 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, te pronaći na Facebook i Twitter stranici Hrvatskog autoluba.

Ukoliko limeni ljubimac otkaže poslušnost, mehaničari i vučne službe koje danonoćno dežuraju bit će na raspolaganju svim vozačima na besplatni broj telefona 1987. 

Sretan put i ugodan vikend vam želi Informativni centar 
Hrvatskog autokluba !