Prometna prognoza 22. 06. – Dan antifašističke borbe i 25. 06. – Dan državnosti

Objavljeno: 20.6.2016.

            Sa završetkom školske godine 10. lipnja te dva blagdana tijekom ovog tjedna, 22. lipnja – Dan antifašističke borbe i 25. lipnja – Dan državnosti, mnogi će građani iskoristiti ovaj tjedan i otputovati na ljetna odredišta, bilo da je to more, jezero ili planine. Mnogo je već turista na našim prometnicama, a ovog će ih tjedna biti još više jer počinju praznici u pojedinim područjima u Njemačkoj, u Sloveniji i u Poljskoj i mnogi će za svoj odmor izabrati upravo gradove i mjesta na Jadranu.  

            Jačanje prometa bit će u utorak, 21. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama. U popodnevnim satima promet će jačati na važnijim cestovnim pravcima, a osobito na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga odnosno mora. Povremeno gust promet očekujemo i na državnim cestama DC1 Zagreb-Karlovac-Slunj-Korenica-Gračac-Knin-Split, te na DC3 Karlovac-Delnice-Rijeka.

            Pojačanog prometa bit će ponovno tijekom poslijepodneva u petak, 24. lipnja, prijepodneva u subotu, 25. lipnja, te u nedjelju, 26. lipnja od ranih poslijepodnevnih sati. Najveće gužve očekujemo na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka i graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, na graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija ) te na Istarskom ipsilonu. Tijekom subote, gužvi će biti na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga. U nedjelju, očekujemo veći broj vozila u smjeru unutrašnjosti, a najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac i na Istarskom ipsilonu. Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…). Gužvi će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8), na Krku i Krčkom mostu u blizini turističkih središta na obali, te u trajektnim pristaništima i lukama. 

            Upravo zbog povećanog prometa moguće su poteškoće na dionicama gdje su u tijeku radovi. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac radi se na sanaciji mosta između Novske i Okučana. Vozi se dvosmjerno desnim kolnikom u smjeru Lipovac. Na A4 Zagreb-Goričan zbog radova kod čvora Sveta Helena bit će onemogućen izlazak iz smjera Zagreba prema Svetoj Heleni i Svetom Ivanu Zelini (od 20. lipnja) i prema Bjelovaru i Vrbovcu (od 22. lipnja). Također, zatvorena je autocesta A7 između čvorova Šmrika i Križišće u smjeru Rijeke, a između čvorova Hreljin i Šmrika u smjeru Krka vozi se usporeno kroz zonu gradilišta.

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

            Zbog Dana antifašističke borbe zabrana je u utorak, 21. lipnja od 15 do 23 sata te na praznik u srijedu, 22. lipnja od 14 do 23 sata.

            Zbog Dana državnosti zabrana je u petak, 24. lipnja od 15 do 23 sata, na praznik u subotu, 25. lipnja od 4 do 23 sata i u nedjelju, 26. lipnja od 12 do 23 sata.

            Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2016. godinu.

SAVJETI HAK-a

            Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar. Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imate dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina.

            U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.