Sustavne granične kontrole

Objavljeno: 4.4.2017.

Od 7. travnja u primjeni će biti sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima Europske unije.

Dosad su granične kontrole bile brze i jednostavnije, no od kraja sljedećeg tjedna očekuju nas vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka. Granična policija detaljno će provjeravati svaku putnu ispravu i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere, vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo.  

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati osobito tijekom blagdana, praznika i turističke sezone.Kako bismo izbjegli neugodnosti i probleme na granicama savjetujemo sljedeće:

  • provjerite sve dokumente, osobito ukoliko su tijekom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni.
  • provjerite vrijede li vam putni dokumenti(osobna iskaznica ili putovnica)
  • prije putovanja provjerite stanje na graničnim prijelazima (www.hak.hr)
  • izaberite granične prijelazena kojima je manja gužva ili putujte u vrijeme kad se ne očekuje gužva
  • izbjegavajte putovanje tijekom vikenda
  • budite strpljivi i slijedite upute granične policije

Iako će policija na graničnim prijelazima između članica EU,  s obje strane osigurati dovoljan  broj policijskih službenika za obavljanje granične kontrole i provođenje sustavnih provjera , pretpostavlja se da neće biti moguće izbjeći duža čekanja zbog čega molimo za razumijevanje i strpljenje.

Sve informacije o situaciji na graničnim prijelazimamožete pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/), na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hak), pozivom na broj 072 777 777, te na HR2 nakon vijesti.

 

Sretan put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.