Prometna prognoza za prvomajski vikend od 28. travnja do 1. svibnja 2017. godine

Objavljeno: 26.4.2017.

U ponedjeljak, 1. svibnja obilježava se Međunarodni praznik rada i mnogi će zasigurno napustiti svoje domove i otputovati u planine, na more ili će za svoje odredište izabrati mjesto u neposrednoj blizini svojih domova.

Kako biste izabrali što bolje vrijeme putovanja savjetujemo vam da pratite internetske stranice Hrvatskog autokluba o stanju i prohodnosti cesta (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/) ili koristite aplikaciju za pametne telefone koju koristi već više od 600 tisuća ljudi u kojoj ćete naći trenutne informacije o stanju u prometu i mnogo drugih zanimljivosti važnih za vozača.

 

PROMETNA PROGNOZA

Kao i prethodnih, ovaj će produženi, prvomajski vikend obilježiti gužve i vjerojatna čekanja na graničnim prijelazima osobito sa Slovenijom: Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Kaštel, sa Srbijom: Bajakovo, te s Bosnom i Hercegovinom: Slavonski Brod, Stara Gradiška i Metković. Razlog tome su sustavne granične kontrole pa vozače upozoravamo neka prije polaska na put provjere svoje dokumente, stanje u prometu na graničnim prijelazima (www.hak.hr), biraju manje granične prijelaze te da budu strpljivi i slijede upute pogranične policije.

Pojačan promet prema graničnim prijelazima očekujemo već danas, u srijedu, 26. travnja zbog početka praznika u susjednoj Sloveniji (27. travnja) kad očekujemo veliki broj turista koji će se uputiti na našu obalu. Glavninu pojačanog prometa iz smjera unutrašnjosti prema obali očekujemo u petak, 28. travnja u popodnevnim satima na uobičajenim dionicama: A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, a posebice u Istri i Dalmaciji.

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

Valja istaknuti kako su na pojedinim dionicama državnih cesta i autocesta u tijeku radovi zbog kojih se vozi prema privremenoj prometnoj signalizaciji.

U povratku građana s produženog vikenda pojačan će promet biti tijekom ponedjeljka, 1. svibnja osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima zbog čega bi čekanja moglo biti na naplatnim postajama Lučko (A1 Zagreb-Split-Ploče) i Zagreb-Istok (A3 Bregana-Lipovac).

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA

Zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5 t najviše dopuštene mase bit će:

  1. a) Petak, 28. travnja: 15-23 sata
  2. b) Nedjelja, 30. travnja: 15-23 sata
  3. c) Ponedjeljak, 01. svibnja: 14-23 sata

 Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu (DC8) cijelom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali. Sve detalje o zabranama kao i popis cesta na koje se zabrana odnosi možete naći ovdje.

 

SAVJETI ZA PUTOVANJE

Za građane RH kao i ostale građane EU, EEA i CH, koji putuju izvan granica RH u smjeru Slovenije savjetujemo izbjegavanje velikih graničnih prijelaza: Kaštel, Rupa, Bregana, Macelj i neka za prelazak granice koriste manje granične prijelaze gdje je manja gustoća prometa. Na području Istre i Gorskog kotara ističemo prijelaze: Požane, Jelovice, Brod na Kupi, Prezid i Prezid II. Na području Karlovačke i Zagrebačke županije to su prijelazi: Jurovski Brod, Pribanjci, Bregana Naselje, Harmica. Na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije to su prijelazi: Otok Virje, Trnovec, Cvetlin, Razvor, Lupinjak, Trnovec, Mursko Središće i Banfi. Na Interaktivnoj karti HAK-a možete pronaći radno vrijeme svih graničnih prijelaza kao i kome je namijenjen – svima (ALL PASSPORTS) ili samo građanima EU, EEA i CH.

Sve informacije Hrvatskog autokluba o stanju na graničnim prijelazima objavljujemo u koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP).

U nastavku je kartografski prikaz graničnih prijelaza. Crvenim slovima označeni su granični prijelazi s većom gustoćom prometa.

Istra i Gorski kotar

Središnja Hrvatska

Sjeverna i sjeverozapadna Hrvatska

 

Svojim iskusnim djelatnicima Tehničke pomoći i informacija Hrvatski autoklub stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Naši mehaničari i vozači vučnih službi dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija (HR2), pronaći na našoj internetskoj stranici (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, Android, iOS i Windows operativne sustave.

 

Sretan put i sigurnu vožnju želi vam Hrvatski autoklub