Prometna prognoza za novogodišnje blagdane

Objavljeno: 29.12.2017.

 PROGNOZA ZA BLAGDAN SVETA TRI KRALJA (od 5. do 7. siječnja 2018.)

Vikend kad slavimo blagdan Sveta tri kralja dovest će na naše prometnice značajan broj vozila. Razlog tome je povratak velikog broja turista iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim državama kao i početak tradicionalnog skijaškog vikenda. Zbog svega navedenog, očekuju nas značajne gužve na našim prometnicama, a osobito na graničnim prijelazima.

Pojačan promet očekuje nas od petka, 5. siječnja, a potrajat će cijelog vikenda, 6. i 7. siječnja od ranih jutarnjih sati. Najznačajnijih gužvi bit će na glavnim cestovnim pravcima A3 Bregana-Lipovac, u smjeru graničnog prijelaza Bregana (izlaz iz RH), A2 Zagreb-Macelj prema GP Macelj, sa zastojima na naplatnim postajama Zagreb-istok i Trakošćan. Na ulasku u Hrvatsku gužvi će biti na graničnim prijelazima sa Srbijom (Bajakovo i Tovarnik), Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Maljevac), dok će se na izlasku zasigurno najduže čekati na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija, Pasjak i Rupa.

Zbog odlaska na skijaške destinacije, u ranim jutarnjim satima u subotu, 6. siječnja (između 4:00 i 8:00 sati), očekuju nas gužve i čekanja na graničnim prijelazima prema Sloveniji. Poučeni iskustvom vikenda uoči božićnih blagdana kad je slovenska policija provodila detaljne provjere vozača i putnika koji su prelazili granicu, valja očekivati duža čekanja na izlasku iz Hrvatske u putničkom prometu, osobito na graničnim prijelazima Bregana i Macelj. Građanima RH i EU savjetujemo da koriste manje granične prijelaze u blizini.

  

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA IZNAD 7,5 T

Zabrana prometa za teretna motorna vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama:

NOVOGODIŠNJI VIKEND

  • petak, 29. prosinca – 15 do 23 sata,
  • nedjelja, 31. prosinca – 15 do 23 sata,
  • ponedjeljak, 01. siječnja – 14 do 23 sata.

 

SVETA TRI KRALJA

  • petak, 05. siječnja – 15 do 23 sata,
  • subota, 06. siječnja – 14 do 23 sata,
  • nedjelja, 08. siječnja – 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti DC1, zabrana ne vrijedi.

 SAVJETI

 Kako bi se što lakše prometovalo po cestama u RH treba pratiti uvijek ažuriranu HAK-ovu stranicu o stanju u prometu. Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se prvih dana nove godine očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to Tauernautobahn, Inntalautobahn i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, te ceste prema skijalištima u Italiji, Austriji i Švicarskoj, na kojima se, posebice 6. siječnja, očekuje i znatan broj vozila iz Hrvatske.

Za sve one koji svojim vozilom putuju izvan granica, na stranicama HAK-a mogu naći sve potrebne informacije o zimskoj opremi u Hrvatskoj i europskim državama.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, pronaći na našim Internet stranicama, Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefone, za Android, iOS i Windows operativne sustave. Također, ukoliko krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje.

Pozivom na besplatni broj 1987, svaki vozač koji ima poteškoće sa svojim vozilom može dobiti pomoć mehaničara ili vučnih službi Hrvatskog autokluba koje danonoćno dežuraju u svim dijelovima zemlje.

Sretnu i uspješnu novu 2018. godinu želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.