Prometna prognoza za posljednji vikend u lipnju 28.-30. lipanj 2019.

Objavljeno: 28.6.2019.

PROMETNA PROGNOZA

Iz proteklog, produženog vikenda vidjeli smo da je pred nama nova ljetna sezona s jednakim poteškoćama, velikim brojem turista na našim cestama i gužvama u prometu.

Svi smo svjesni da se najčešće putuje vikendima, no zbog mijenjanja navika putovanja, u želji da se izbjegnu velike gužve, mnogi za svoje putovanje biraju druge dane u tjednu, a osobito ponedjeljak.

Najveći broj vozila, moguće zastoje i usporenu vožnju očekujemo u petak, 28. lipnja u poslijepodnevnim satima (od 14 do 20 sati), u subotu, 29. lipnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima i sredinom dana (od 6 – 15 sati), te tijekom nedjelje, 30. lipnja, tijekom cijelog dana (najviše od 6 – 13 sati).

Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske i dio Njemačke) počinju školski praznici, a veliki broj turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Zbog toga se najgušći promet očekuje:

  • na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
  • na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo, Tovarnik) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera) te na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka;
  • na Istarskom ipsilonu - prema GP-ima Kaštel i Plovanija i prema tunelu Učka;
  • u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu;
  • u turističkim središtima na našoj obali.

Više informacija o tome kad krenuti na put možete naći u našem Kalendaru gustoće prometa i Karti najčešćih gužvi.

Kalendar gustoće prometa za 2019.
 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 29. lipnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 30. lipnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2019. godinu.

SAVJETI HAK-a

Ukoliko to već niste učinili, nikako ne smijemo zaboraviti pripremiti naše vozilo za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje.  

Potrebno je provjeriti sljedeće:

  • razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.
  • razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).
  • razinu tekućine za stakla.
  • tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača.
  • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.
  • Pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć.

Više o raznim temama vezanim uz promet i problemima koji nas mogu zadesiti u prometu kad putujemo na godišnji odmor, možete čuti tijekom srpnja i kolovoza svakog petka u 9:00 na HR2 u sklopu emisije Sigurno na more uz HAK i HRT

Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

U slučaju da ipak imate problema s vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba svojim ažurnim informacijama pomaže svim vozačima.

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub