Hrvatski autoklub obilježava Europski dan bez poginulih u prometu

Objavljeno: 26.9.2019.

Hrvatski autoklub podržava projekt EDWARD, „Europski dan bez poginulih u prometu“, koji se danas, četvrtu godinu zaredom, obilježava diljem Europe.

Projekt je pokrenula je mreža prometnih policija država Europe TISPOL, a u njoj sudjeluje veliki broj organizacija i inicijativa sa zajedničkim ciljem smanjenja stradavanja sudionika cestovnog prometa te njihovog senzibiliziranja za primjenu prometnih pravila.

Projekt potiče kritično promišljanje o svakodnevnim rizicima u cestovnom prometu s kojim su suočeni svi sudionici cestovnog prometa.

Želja organizatora, Hrvatskog autokluba i svih sudionika projekta je da na Dan bez poginulih u prometu 2019. u Republici Hrvatskoj ne bude zabilježena nijedna prometna nesreća sa poginulim osobama.

Građani se mogu uključiti u projekt potpisivanjem prisege (poveznica: https://projectedward.eu/hr/pledge-3/) o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga koji se vodi putem društvenih mreža preko #ProjektEdward (poveznica: https://projectedward.eu/hr/).

Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi tijekom rujna 2019. provode brojne preventivno-edukativne aktivnosti, poput akcije „Sigurno u školu s HAK-om“ namijenjene prvašićima i njihovim obiteljima, programa „Vidi i klikni“ namijenjenog djeci predškolskog uzrasta i prvašićima, programa za srednjoškolce „KLIK-navika odgovornog ponašanja, čime izravno doprinosi obilježavanju inicijative.

Na stručnom skupu koji je u sklopu Europskog tjedna mobilnosti (od 16. do 22. rujna) Hrvatski autoklub organizirao je 17. rujna, pod nazivom „Sigurnost i mobilnost“ (poveznica: https://www.hak.hr/vijest/924/eu-sigurnost-i-mobilnost-2019) bilo je riječi o modelima i aspektima sigurne mobilnosti.