Prometna prognoza za blagdan Sveta tri kralja i skijaški vikend

Objavljeno: 30.12.2019.

Pred nama su posljednji dani 2019. godine koje će obilježiti pojačan promet, iako nas značajne gužve i čekanja na graničnim prijelazima očekuju osobito tijekom vikenda od 3. do 6. siječnja 2020. godine.

Produženi vikend kad, 6. siječnja, slavimo blagdan Sveta tri kralja dovest će na naše prometnice značajan broj vozila. Razlog tome je povratak dijela turista iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim državama kao i početak odmora na mnogobrojnim skijalištima Italije, Austrije, Slovenije, Francuske te Bosne i Hrecegovine. Zbog svega navedenog, očekuju nas značajne gužve na našim prometnicama, a osobito na graničnim prijelazima.

Pojačan promet u smjeru zapada očekuje nas od petka, 3. siječnja, a potrajat će cijelog vikenda do noći s ponedjeljka na utorak, 6./7. siječnja. Najznačajnijih gužvi bit će na glavnim cestovnim pravcima A3 Bregana-Lipovac, u smjeru GP Bregana, A2 Zagreb-Macelj prema GP Macelj, s gužvama na naplatnim postajama Zagreb-istok i Trakošćan.

Na ulasku u Hrvatsku gužvi će biti na graničnim prijelazima sa Srbijom (Bajakovo i Tovarnik), Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Maljevac), dok će se na izlasku zasigurno najduže čekati na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija, Pasjak i Rupa.

Mnogi će skijaši na svoje skijaške destinacije krenuti u ranim jutarnjim satima u subotu, 4. siječnja (između 4:00 i 8:00 sati), kada nas očekuju gužve na glavnim cestovnim pravcima i čekanja na graničnim prijelazima prema Sloveniji. Zbog dužih čekanja na granicama, osobito na ulasku u zemlju, građanima RH i EU, ukoliko je moguće, savjetujemo da koriste manje granične prijelaze u blizini. Više o graničnim prijelazima možete pronaći na HAK-ovoj Interaktivnoj karti.

  

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA IZNAD 7,5 T

Zabrana prometa za teretna motorna vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama:

  • utorak, prosinca – 15:00 do 23:00,
  • srijeda, siječnja – 14:00 do 23:00,
  • petak, 03. siječnja – 15:00 do 23:00,
  • nedjelja, 05. siječnja – 15:00 do 23:00,
  • ponedjeljak, 06. siječnja – 14:00 do 23:00.

Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti DC1, zabrana ne vrijedi.

SAVJETI

Kako bi se što lakše prometovalo po cestama u RH treba pratiti uvijek ažuriranu HAK-ovu stranicu o stanju u prometu. Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se prvih dana nove godine očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to Tauernautobahn, Inntalautobahn i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, te ceste prema skijalištima u Italiji, Austriji i Švicarskoj, na kojima se, posebice 6. siječnja, očekuje i znatan broj vozila iz Hrvatske.

Za sve one koji svojim vozilom putuju izvan granica, na stranicama HAK-a mogu naći sve potrebne informacije o zimskoj opremi u Hrvatskoj i europskim državama.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android, iOS i Windows operativne sustave (http://www.hak.hr/smartphone/hak). Također, ukoliko krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje.

Pozivom na besplatni broj 1987, svaki vozač koji ima poteškoće sa svojim vozilom može dobiti pomoć mehaničara ili vučnih službi Hrvatskog autokluba koje danonoćno dežuraju u svim dijelovima zemlje.

 

Sretan put i sigurnu vožnju želim vam

Informativni centar Hrvatskog autokluba.