HAK pokrenuo višejezičnu aplikaciju za turiste - „Croatia Traffic Info“

Objavljeno: 20.7.2012.

Hrvatski autoklub (HAK) pokrenuo je, 20. srpnja, aplikaciju za „pametne“ telefone namijenjenu stranim turistima. Besplatna aplikacija nazvana je „Croatia Traffic Info“ i dostupna je na platformi Android dok je verzija za iPhone u postupku odobravanja od strane Applea.

Hrvatsku godišnje posjeti oko 11 milijuna turista, a 90% njih u našu zemlju dolazi cestovnim prometom. HAK-ova nova aplikacija nudi sve funkcionalnosti domaće aplikacije koje bi mogle biti korisne stranim turistima-vozačima. Dostupna je na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku te za turiste iz regije i na hrvatskom.

„Croatia Traffic Info“ aplikacija nudi brzi uvid u servisne informacije HAK-a za koje u nacionalnoj udruzi vozača procjenjuju da su zanimljive stranim vozačima – stanje na cestama, graničnim prijelazima i trajektnim lukama te sutrašnju prometnu prognozu. Uz to, nudi i pregled slike uživo s više od 150 kamera smještenih na glavnim cestovnim pravcima u zemlji, kontakte žurnih službi poput HAK-a, pregled aktualnih cijena goriva te druge, opsežnije funkcionalnosti.

Strani turisti u slučaju potrebe za pomoći na cesti moći će brzo i jednostavno iz aplikacije pozvati HAK, pri čemu će se njihova lokacija neposredno prenijeti u Kontaktni centar HAK-a i time osigurati brzo i jednostavno pružanje pomoći bez potrebe za opisivanjem lokacije kvara, posebice kad se uzmu u obzir moguće jezične barijere.

U HAK-u očekuju kako će stranim vozačima biti koristan modul „gdje mi je auto?“, prilagođen parkiranju u nepoznatoj sredini, jer navigacija iz aplikacije navodit će ih pravim putem. Aplikacija omogućuje i pregled 700 benzinskih postaja najvećih naftnih tvrtki u Hrvatskoj s cijenama i tipovima goriva, poredanih po udaljenosti od korisnika kao i na klasičnom prikazu karte, sa mogućnošću navigacijskog navođenja korisnika do najbliže benzinske postaje. Značajno je i 15.000 interesnih točaka raspoređenih u dvadesetak turističkih i korisničkih kategorija. Za dvadesetak javnih parkirališta i garaža, posebice onih u gradovima na obali i otocima, tu je i pregled broja slobodnih parkirališnih mjesta uživo.

Aplikacija „Croatia Traffic Info“ druga je aplikacija HAK-a za „pametne telefone“. Prvu aplikaciju namijenjenu domaćim vozačima HAK je pokrenuo prije godinu dana, a početkom srpnja 2012. predstavljena je prva značajna nadogradnja. „HAK 2.0“ u prvih desetak dana od objave nadograđen je kod 80% dosadašnjih korisnika, a ukupni broj korisnika te aplikacije na platformama Android i iPhone popeo se na 120.000, sa 1,6 milijuna sesija.

U HAK-u su zadovoljni odazivom korisnika, kao i njihovim komentarima i ocjenama koje su joj učvrstile poziciju najuspješnije domaće informativne aplikacije. Ocjene 214 iPhone korisnika dodijelile su aplikaciji HAK čak pet zvjezdica, dok je ocjena 592 Android korisnika također odličnih 4,7. Shodno komentarima i prijedlozima korisnika, HAK je napravio ispravke u podacima pojedinih parkirnih zona modula „mParking“.

U HAK-u očekuju kako će broj korisnika aplikacije „Croatia Traffic Info“ rasti u sljedećem razdoblju u kojem će je dodatno promovirati na svojim internetskim stranicama na stranim jezicima (http://www.hak.hr/en; http://www.hak.hr/de; http://www.hak.hr/it) te kod europskih autoklubova. Više informacija dostupno je na web-stranicama HAK-a: www.hak.hr i http://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info