Sjedalice za djecu

Objavljeno: 26.3.2013.

Kad djecu vozimo na biciklu osnovna briga mora biti usmjerena na sprečavanje mogućnosti ozljeda, prvenstveno vratne kralježnice. Kada je dijete dovoljno ojačalo da stabilno i uspravno drži glavu, tek tada ga možemo voziti na biciklu. Kvalitetna sjedalica mora ispunjavati norme EN 14344 propisane u zemljama EU.

Zbog vibracija bicikla, odnosno sjedalica za djecu na njima, roditelji se odlučuju za vožnju svojih najmlađih tek kada su sigurni u mogućnost da dijete može samostalno sjediti s kacigom koja sama po sebi nosi određenu težinu. Težina kacige iznosi približno 200-250 grama.

Mogli bismo reći da za dijete koje navršava prvu godinu života više nema opasnosti od ozljeda zbog samostalnog sjedenja i vibracija, ali preporučujemo da se u slučaju tako malenog djeteta ili ako niste sigurno je li pravo vrijeme za vožnju djeteta na biciklu prethodno obratite pedijatru za savjet.

Djecu nikada ne bi trebalo prisiljavati na nošenje kacige ili sjedenje u sjedalici. Navikavanje bi uvijek trebalo obaviti kroz igru, s puno smijeha i dobre volje. Uvijek je najbolja opcija da dijete u igri samo posegne za kacigom i pokuša je staviti na glavu. Roditelji to trebaju popratiti velikim osmijehom i riječima odobravanja. Uzmite si dovoljno vremena za igru s djetetom u kojoj će kaciga biti glavni rekvizit. Pri tome je vrlo dobar primjer da i sam roditelj koji će biti vozač koji biciklu uvijek pristupa s kacigom na glavi. Igrajte lovice ili skrivača s kacigama na glavi, uključite i ostale članove obitelji. Možete i skrivati kacigu u sobi, a tko je nađe mora je staviti na glavu. Kaciga mora postati sinonim za igru i veselje, jer se u protivnom strah od nošenja kacige ili nelagoda teško mogu ukloniti.

Kad se odlučite za zajedničke vožnje, i uz pretpostavku da ste kacigu već nabavili i dijete navikli na nošenje kacige, preostaje vam izbor sjedalice. Pri kupnji sjedalice trebate znati da su one uglavnom podijeljene u dvije osnovne skupine:

  • sjedalice koje se montiraju na prednji kraj bicikla, uglavnom na nosač volana,tzv. „prednje sjedalice“
    Dijete na sjedalici
  • sjedalice koje se montiraju iza vozača, na okvir bicikla ili na nosač tereta, tzv. „stražnje sjedalice“
    Dijete na sjedalici

Kod nabavke prednje sjedalice, bilo bi dobro da znate kako je prednju sjedalicu lakše voziti višim vozačima, a bicikl bi u tom slučaju trebao imati odgovarajuće oblikovan volan, dakle onaj koji ima rukohvate okrenute blago prema vozaču, jer vozač više ne može biti nagnut prema naprijed tijekom vožnje.

City bike načelno omogućava vožnju s prednjom sjedalicom. Prve vožnje vaše će dijete vjerojatno radije provoditi u bliskom kontaktu s vama, moći ćete mu se obraćati i komunicirati u vožnji. Stoga preporučujemo odabir prednje sjedalice za prve zajedničke vožnje. Takvu sjedalicu moći ćete koristiti sve do djetetove težine od 15 kilograma, jer je to okvirna granica unutar koje dodatna težina podnošljivo utječe na ponašanje bicikla i sigurnost vozača.

Sjedalica za stražnju montažu koja se pričvršćuje za okvir dobar je izbor za većinu bicikala koji nemaju podesiv nosač volana, već imaju pretežno standardiziran sustav direktnog pričvršćenja nosača volana na vilicu. Stoga na nosaču volana u pravilu nema mjesta za obujmicu sjedala.

Na slici možete vidjeti da je sjedalica oslonjena na lučni nosač od čelične šipke koji vrlo učinkovito upija neravnine i vibracije s ceste. Crvenom trakom sjedalica je dodatno osigurana od neželjenih pomaka.

Prednost stražnjih sjedalica također je veća nosivost, što znači na ćete vaše dijete moći duže prevoziti u njoj. Najveća dopuštena težina djeteta u stražnjoj sjedalici je 22kg, što je svakako dovoljno da dijete dosegne dob za samostalne vožnje.

Ako je vaš bicikl opremljen nosačem tereta koji ima deklariranu nosivost od 20-25 kg (što je standard za kvalitetan nosač), izbor pada na sjedalicu za montažu na nosač tereta. Takva montaža je također jednostavna, sigurna i brza, a sjedalica nema „amortizaciju“ zbog oslonca na čvrstu plohu. Stoga je utjecaj na vožnju manje primjetan, ali dijete osjeća cestu kao i vozač.

Ono što je zajedničko svim sjedalicama bez obzira na modele je mogućnost brze montaže i skidanja sjedalice s bicikla, što je potrebno zbog pranja sjedalice ili premještanja na drugi bicikl. Često se dogodi da su oba roditelja vozači bicikla pa postoji mogućnost da se sjedalica prebacuje s jednog bicikla na drugi. U takvom slučaju potrebno je dokupiti još jedan montažni blok koji ostaje montiran na biciklu, odnosno još jedan nosač tereta za slučaj da ga drugi bicikl nema.

Kada govorimo o sigurnosti, svi modeli trebaju ispunjavati najviše standarde i sve zahtjeve norme EN 14344 propisane u zemljama EU. Roditelji se moraju pobrinuti da sjedalica bude pravilno montirana i učvršćena na biciklu te da odgovara visini i težini djeteta. Kada uskladimo sve zahtjeve sigurnosti, vožnja sa klincima je nezaboravan užitak, jer to je njima prvi neposredni doživljaj kretanja kroz prostor na način i brzinom koju oni doživljavaju kao avanturu u kojoj sudjeluju i roditelji.

I naravno, obavezna je uporaba kvalitetne kacige.

Važna napomena: sve navedene savjete dali smo kao stručnjaci za biciklističku opremu i roditelji. Naše savjete nipošto nemojte zamijeniti preporukama pedijatra.

Veliki izbor sjedalica i kaciga možete naći na našem Webshopu.

Tekst je preuzet s www.keindl-sport.hr.