100 godina od prve hrvatske automobilistice

Objavljeno: 10.4.2014.

Hrvatski autoklub obavijestio je kako se 7.travnja navršilo 100 godina otkako je prva žena u našoj zemlji položila vozački ispit.

Dana 7. travnja 1914., kako je izvijestio Hrvatski automobilni list br. 4, gđa. Alma pl. Balley, položila je „pred zemaljskim strukovnim povjerenstvom za izpitivanje upravljača motornih vozila izpit u upravljanju automobila“. Gđa. Alma Balley, tako se oduševila za automobilizam otkako je njen suprug, „kraljevski kotarski inženjer g. Vladimir Balley“, nabavio automobil, da je udobno mjesto suputnika zamijenila mjestom za upravljačem „i ne žacajući se fizičkog napora sjela k vollantu, da sama upravlja liepim svojim autom“. Autor teksta napominje kako je gđa. Balley 285. „upravljač“ ili vozač, ujedno i prva hrvatska automobilistica te ju srdačno pozdravlja želeći da se i ostale vlasnice automobila u nju ugledaju.

Prema podacima Hrvatskog autokluba, prošle godine vozački ispit za najrasprostranjeniju, B kategoriju, položilo je ukupno 16.989 kandidatkinja i 18.762 kandidata. Podaci o polaganju vozačkog ispita za B kategoriju pokazuju kako je u Hrvatskoj razdoblju od 2000. do 2008. kontinuirano bio veći broj ženskih kandidata koji su položili vozački ispit od muških, te je u tom razdoblju ukupno bilo 52,3% ženskih i 47,7% muških kandidata. Ujedno, ukupni broj kandidata na kraju tog razdoblja bio je rekordno visok, popevši se 2008. na 59.693.

Međutim, od 2009. nadalje kontinuirano je veći broj muških kandidata za vozače koji su položili vozački ispit te je prethodni trend preokrenut jer je u razdoblju od 2009. do 2013. bilo 47,6% ženskih i 52,4% muških kandidata. Usto, u tom razdoblju, ukupni broj kandidata se smanjivao na 33.412 koliko ih je bilo 2012., dok se 2013. povećao na 35.751.

U Hrvatskom autoklubu komentiraju kako je na ove trendove, osim demografskih razloga, zasigurno utjecala i gospodarska kriza tijekom koje se broj kandidatkinja za vozače brže smanjivao od broja kandidata. Isto tako, veći postotak kandidatkinja za vozače u funkciji je povećanja mobilnosti žena u našem društvu, kao i izjednačavanja broja vozačica i vozača, kojih je i dalje više. Prema dostupnim podacima, oko 27 posto osobnih automobila registriranih u našoj zemlji – registrirano je na ženske osobe, te se pokazuje kako rodni rascjep nije prevaziđen.

Zanimljivo je, kažu u Hrvatskom autoklubu, kako je u 2013. veći postotak ženskih kandidata nego muških koji su pristupili polaganju vozačkog ispita iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila putem računala. Isto tako, u razdoblju od 2009. do 2013., pokazuje se kako je ukupna prosječna prolaznost iz prvog pokušaja iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila veća kod ženskih kandidata nego muških, dok je iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom obrnuto, veća je ukupna prosječna prolaznost iz prvog pokušaja muških kandidata.

U Hrvatskom autoklubu kažu kako su se organizacija osposobljavanja kandidata za vozače kao i sami vozački ispiti u odnosu na početke ove djelatnosti znatno promijenili i unaprijedili. Sustavno se povećava razina znanja, vještina i odgovornosti kandidata te kvalitete nastave u autoškolama. Naši kandidati za vozače danas se osposobljavaju i polažu vozačke ispite na kvalitetnoj europskoj razini, sa modernim ispitnim sustavom.