Stručni skup u Hrvatskom autoklubu

Objavljeno: 15.5.2019.

U sjedištu Hrvatskog autokluba održan je, po deseti put, u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, stručni skup, na kojem se govorilo o sudjelovanju motocikala u prometu kao i problemima koji su uz to vezani te nekoliko projekata koje provodi Hrvatski autoklub. Okupljene su pozdravili dr.sc. Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba, Stjepan Peršin, predsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza i Damir Lončarić, voditelj Odjela za opskrbu i sustave gospodarenja energijom.

U svom izlaganju, Miron Huljak, iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, govorio je o stanju sigurnosti u cestovnom prometu, s posebnim naglaskom na motocikliste i mopediste. Ukazao je na to kako je broj stradalih motociklista svake godine podjednako visok, a najveći dio stradalih su iskusni vozači, osobe starije od 30 godina dok zabrinjava podatak o velikom udjelu među stradalima osoba starijih od 50 godina.

Kvaliteta sigurnosti u prometu ovisi o tehničkoj ispravnosti motocikala i mopeda, o čemu je govorio Tomislav Friganović iz Centra za vozila Hrvatske, koji je predstavio i rezultate akcije Dani tehničke ispravnosti motocikala 2019. - na besplatni preventivni pregled stiglo je 58 motocikla i 51 moped, te je pronađene 42 greške. Kazao je i kako su podaci o stradavanju motociklista u prometu posebno zabrinjavajući ima li se u vidu značajno manji broj prijeđenih kilometara u odnosu na ostale vozače.

O iskustvima u prometu i edukaciji motociklista uime Hrvatskog motociklističkog saveza govorio je Igor Klarić, predstavnik BMW moto kluba koji deset godina educira svoje članove na poligonu Policijske akademije te, zahvaljujući tome, kao i pozornosti na neiskusne članove prilikom putovanja, članovi tog kluba nisu sudjelovali u prometnim nesrećama sa težim posljedicama.

Alan Vojvodić iz Hrvatskog autokluba predstavio je 5. UN-ov Globalni tjedan cestovne sigurnosti, u sklopu kojeg je, uz sufinanciranje Svjetske automobilističke organizacije FIA-e, provedeno istraživanje o tome što iskusni vozači misle o dvije dobno oprečne skupine vozača – mladima i starima. Rezultate istraživanja o kojem se ovdje (hiperlink na: https://revijahak.hr/2019/05/11/istrazivanje-hak-a-mladi-vozaci-su/) može saznati više informacija, predstavila je Tatjana Rajković iz Ureda za kreativnu analizu Kvaka.

Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba predstavio je projekt „10 Zlatnih pravila u prometu“, te su, uz pomoć Anais Aite, predstavnice FIA-e, koja sufinancira program, dodijeljene nagrade autorima kratkih filmova (hiperlink na: https://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/projekti/10zlatnihpravila/).

Repozitorij