Zagrebački energetski tjedan 2014.

Okrugli stol u HAK-u

Objavljeno: 16.5.2014.

Od 12.-17. svibnja u Zagrebu se održava peti po redu Zagrebački energetski tjedan u sklopu kojeg je 15. svibnja održan i okrugli stol u Hrvatskom autoklubu u Zagrebu.

Skup su s uvodnim govorima u kojima su iskazali potporu svim sudionicima skupa otvorili pomoćnik glavnog tajnika HAK-a Igor Šiško i Alan Ordulj iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Izazovi mobilnosti (Mobilty Challenge) – program je kojeg je prezentirao Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba. „Projekt demonstrira, promovira i potiče implementaciju informacijske- komunikacijske tehnologije za  bolju energetsku učinkovitost i održivu mobilnost. Projekt uzima u obzir sigurnost kao bitan element održivosti transporta i mobilnosti jer promovira tehnologije u vozilima koje pružanjem vitalnih informacija i upozorenja mogu pomoći vozaču da izbjegne opasne situacije“ – između ostalog je naglasio Viduka.

Projekt HeERO – e-Poziv predstavio je Krešimir Vidović iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. „Uslugu e-Poziva potaknula je Europska komisija kao važan doprinos povećanju sigurnosti u cestovnom prometu, ali i javnoj sigurnosti uopće. e-Poziv je nova telekomunikacijska usluga automatske dojave o prometnoj nesreći. Hitni poziv je iniciran automatski od strane informacija iz elektroničkih osjetila u vozilu ili ručno od strane putnika. Kada je aktiviran šalje obavijesti i relevantne informacije o položaju nesreće izravno u Centar 112.“

Prednosti „Eko vožnje“ prezentirao je dr. sc. Sinan Alispahić iz Hrvatskog autokluba. „Educiranje vozača ocijenjeno je kao najbrži,najjeftiniji i najučinkovitiji način ostvarivanja ciljeva koji su smanjenje potrošnje goriva i zagađenja CO2, tako da će HAK zajedno s Institutom Hrvoje Požar koji je nosilac projekta za RH, nastaviti provoditi edukaciju i uvesti sat eko vožnje u Autoškole“ – istaknuo je dr.sc. Alispahić. Eko vožnja je prisutna i u Republici Hrvatskoj u obliku individualnih i grupnih treninga (u trajanju do 60 minuta po kandidatu) za vozače vozila B kategorije s prethodno položenim vozačkim ispitom. Pohađanjem treninga Eko vožnje te aktivnom primjenom stečenih znanja, možete osigurati smanjenje godišnje potrošnje za minimalno 2 000 kuna te doprinijeti smanjenju emisija CO2 za cca 200kg/godišnje!

Matija Vuger i Ana Magić iz Grada Zagreba i Gradskog ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada predstavili su projekt „Izazovi u planiranju održive mobilnosti“ (EU projekt Ch4llenge) u kojem su predstavili izazove u planiranju održive mobilnosti. Ovaj Europski projekt ima za cilj adresirati ključne izazove u planiranjuo držive mobilnosti u gradovima te uspostaviti kvalitetni i transparentni dijalog između svih zainteresiranih strana, promatrajući planiranjeo držive mobilnosti u gradovima (POMG, engl. SUMP) kao osnovni instrument u rješavaju problematike mobilnosti.

Prezentaciju „Klasterizacija prometnih nesreća u Gradu Zagrebu“ održao je mr.sc. Marko Ševrović, dipl. ing., sa Fakulteta prometnih znanosti i naglasio zabrinjavajuće pokazatelje grupiranja događaja prometnih nesreća u Zagrebu. „Čak 50 posto najtežih prometnih nesreća događa se na 10 posto ceste! Kako pronaći tih 10 posto? Vođenjem evidencije o prometnim nesrećama, statističkim analizama baza podataka o prometnim nesrećama, koje Ministarstvo unutarnjih poslova RH od 2009. prilikom policijskog očevida evidentira GPS lokaciju svake prometne nesreće“ rekao je Ševrović i dodao da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 270.000 ili 22 posto od 1,24 milijuna smrtno stradalih u cestovnom prometu u svijetu svake godine su pješaci, mnogi među njima djeca. Prometne nesreće vodeći su svjetski uzrok smrti mladih od 15 do 29 godina. Sigurnosne mjere kojima bi se to moglo spriječiti su često jednostavne poput uređenja nogostupa, sigurnog pješačkog prijelaza, smirivanja prometa i smanjivanja dopuštene brzine u područjima gdje vozila i pješaci dijele prometnice. 

Filip Prebeg iz Energetskog instituta Hrvoje Požar prezentirao je temu „Potencijali e-mobilnosti u RH“  u kojoj je istaknuo brojne prednosti korištenja ekoloških vozila i predvidio njihovu ekspanziju  ali i činjenicu da u Hrvatskoj trenutno imamo samo nekoliko punionica za električne automobile. Prebeg je naglasio potrebu i pozvao sve uključene na konsenzus o Nacionalnoj strategiji e-mobilnosti.

Slaviša Babić iz HAC-ONC-a d.o.o. prezentirao je temu „Povećanje sigurnosti prometa kao mjera smanjenja negativnog utjecaja prometa na okoliš u gradu Zagrebu“. „Promet uvelike utječe na kvalitetu ljudskog života, pozitivno u smislu efikasnijeg kretanja ljudi i roba, ali i negativno kroz prometne nesreće te zagađivanjem okoliša – što je posebno izraženo kod cestovnog prometa“ rekao je Babić i predstavio neka od mogućih rješenja.

Program „EuroRAP-a“ prezentirali su Miron Huljak iz MUP-a i mr.sc. Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti. "Što je cilj EuroRAP-a? Da ukoliko i vozač pogriješi u nečemu, znači da ne mora radi toga poginuti ili teško stradati", rekao je Miron Huljak, iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a. Samo u prva tri mjeseca ove godine, na hrvatskim cestama poginulo je 59 ljudi, a 820 je teško ozlijeđeno. "Istraživanja govore da se 90 posto prometnih nesreća događa na 10 posto cestovne mreže što nama daje kao zadatak da istražimo razloge", rekao je Marko Ševrović te dodao da se vozaču prema istraživanjima u 500 reakcija dogodi barem jedna greška ali da ona ne mora i ne smije biti fatalna“. Ciljevi EuroRAP programa su da se pristupi problemu sustavno djelujući na sva tri čimbenika sustava vozač-vozilo-infrastruktura. Eliminirati ceste visokog rizika do 2020. godine. Identificirati 10% najopterećenije cestovne mreže na kojoj se događa preko 50% nesreća s najtežim posljedicama. Uspostaviti ujednačene kriterije i sustave mjerenja razine sigurnosti. Napraviti planove investiranja u podizanje razine sigurnosti zahvatima na infrastrukturi te pratiti promjene stanja sigurnosti sustavom monitoringa.

Nakon prezentacija sudionici su održali i raspravu po točkama dnevnog reda. Više o EuroRAP programu možete pogledati na našim stranicama.

Tradicionalni završetak ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna obilježit ćemo u subotu 17. svibnja 2014. održavanjem „EE Info dana“ na Trgu bana Josipa Jelačića. U sklopu „EE Info dana“ održat će se prezentacije gospodarskih subjekata, znanstvenih i obrazovnih institucija, poduzetnika, udruga civilnog društva, EKO dječjih vrtića i EKO škola Grada Zagreba aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva i zaštite okoliša.